Oranje op rapport: twee onvoldoendes, maar Weghorst laat Nederland nog even dromen

9 december 2022 om 23:00

De WK-droom van het Nederlands elftal is uiteen gespat. Oranje werd een tweede leven gegund in de kwartfinale tegen Argentinië, maar in de strafschoppenserie ging het alsnog mis. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na een emotionele rollercoaster.

Andries Noppert – 6: De Toren van Joure hield zich ook in de kwartfinale van het WK staande. Na 34 minuten was hij kansloos toen Molina voor hem opdook. In de tweede helft kreeg Noppert de kans zich te onderscheiden, maar bleek hij geen penaltykiller. Dat brak Oranje helaas op, wan zijn Argentijnse collega stopte er wel twee in de strafschoppenserie.

Denzel Dumfries – 5,5: De wingbacks leefden op tegen de Verenigde Staten, maar kwamen tegen Argentinië lange tijd weinig in het stuk voor. Dumfries probeerde wel te ‘stieren’, maar was weinig gelukkig. Dat geldt ook zeker voor de veroorzaakte penalty.

Jurriën Timber – 6,5: Hij oogde aanvankelijk weer zoals we hem kennen. Timber was comfortabel aan de bal en dribbelde een paar keer goed in. Hij zakte naarmate het duel vorderde wel een beetje weg en speelde - met geel op zak - een paar keer met vuur.

Virgil van Dijk – 6,5: Hij was druk aan het coachen en 34 minuten wist Oranje de rijen aardig gesloten te houden. Op de briljante Messi had de defensie echter geen antwoord. Van Dijk had soms de handen vol, maar toonde zich de leider achterin.

Nathan Aké – 7: De stille uitblinker was weer de beste verdediger aan Oranje-zijde. Aké is uitgegroeid tot een steunpilaar, die zich de kaas niet van het brood laat eten. Zelfs niet als het om ene Lionel Messi gaat.

Daley Blind – 5: Na een geweldige pass van Lionel Messi was Blind aan de binnenkant geklopt door Molina, die de score opende. Ook aan de bal lag er ditmaal een stuk minder ruimte. Blind kwam er niet aan te pas.

Marten de Roon – 5,5: De Roon stond er om de organisatie te bewaken. In die rol is hij vaak van waarde, maar een echte toevoeging aan het spel van Oranje bleek hij tegelijkertijd niet te zijn.

Frenkie de Jong – 7: Andermaal bleek dat veel van De Jong moet komen in balbezit. De spelmaker speelde prima, maar had ook moeite om het gaatje te vinden. Met een paar rushes probeerde hij het nog wel. Onvermoeibaar als altijd.

Cody Gakpo – 6,5: Hij was sterk aan de bal en werd aanvankelijk nog wel gevonden, maar het vervolg was een paar keer matig. In de tweede helft bleek hij beter op zijn gemak als aanvaller.

Steven Bergwijn – 5: Hij werd vanwege zijn snelheid opgesteld, leek die boodschap even te hebben begrepen met een goede loopactie, maar daarna zagen we hem nog maar weinig. Bergwijn werd in de rust al gewisseld.

Memphis Depay – 5,5: Met een slordige pass leidde hij het eerste gevaarlijke moment van Argentinië in. Daarna probeerde Memphis zijn team wel te helpen, maar het was het allemaal net niet. 

Invallers
Teun Koopmeiners – 6,5: Hij kwam erin voor De Roon, maar een zichtbare vooruitgang was dat niet. Althans, dat dachten wij. Wat een slimme vrije trap van Koopmeiners. Je moet het maar durven op zo'n moment.

Steven Berghuis – 7: Berghuis bracht als invaller de broodnodige energie. Hij was zeer bedrijvig, zorgde voor iets meer verrassing in het spel en gaf een assist.

Luuk de Jong – 6,5: Ook De Jong werd ingebracht om iets te forceren, maar hij sneeuwde een beetje onder bij het geweld van zijn kompaan voorin.

Wout Weghorst – 9: Oranje heeft geen Plan B, maar een plan W. Wat een invalbeurt voor Weghorst. Hij liet ons nog even dromen.

Bondscoach
Louis van Gaal – 6,5: Voorafgaand aan de wedstrijd met Argentinië zei Van Gaal dat het WK nu echt begint. Toch speelde Oranje lange tijd maar weinig klaar, en zeker niet aan de bal. Het inbrengen van Wout Weghorst bleek een gouden zet, maar de wetenschappelijke benadering van de strafschoppen pakte niet uit zoals gehoopt.