Pleister op de wonde: Nederlands elftal eindigt WK met ruim 16 miljoen euro
Het Nederlands elftal voetbalde vrijdagavond tegen Argentinië niet alleen voor sportief WK-succes. Een zege in de kwartfinale had minimaal 7,6 miljoen euro opgeleverd.
Het WK in Qatar is voor de deelnemende teams het meest lucratieve eindtoernooi ooit. Vóór de kwartfinale stond de Nederlandse teller al op 16,1 miljoen euro. Dat bedrag is opgebouwd uit een startpremie van 8,5 miljoen, 3,8 miljoen voor het bereiken van de achtste finales en nog eens 3,8 miljoen voor de plek in de kwartfinales.
Door de nederlaag tegen Argentinië loopt Nederland een gegarandeerd bedrag van 7,6 miljoen euro mis. De nummer vier van het WK - na een nederlaag in de troostfinale - verlaat het toernooi met 23,7 miljoen euro. Het winnen van de troostfinale brengt 25,6 miljoen euro op.
Voor de WK-finalisten liggen meer miljoenen in het verschiet. De verliezend finalist gaat met 28,5 miljoen euro naar huis en de wereldkampioen oogst 39 miljoen euro, al is de historische waarde van de titel natuurlijk veel belangrijker.
Tekst gaat door onder afbeelding
In eerste instantie stromen de miljoenen naar de KNVB. Hoeveel er aan de strijkstok van het Nederlands elftal blijft hangen, hangt af van de afspraken over de premies. De voetbalbond doet daar geen mededelingen over. Wel weten we dat in 2014 de toenmalige Oranje-internationals 30 duizend euro kregen voor een gewonnen wedstrijd.
De 32 deelnemende landen verdelen in Qatar een prijzenpot van in totaal 424 miljoen euro. Dat is 38 miljoen euro meer dan bij het WK in 2018 in Rusland, waar Nederland ontbrak. Een groot deel van het megabedrag komt uit de verkoop van uitzendrechten voor televisie, online en radio aan mediabedrijven over de hele wereld. Daarnaast heeft de FIFA een groot aantal sponsoren, zoals Adidas, Coca-Cola en Qatar Airways.