Vervolgtraject voor Ajax, PSV, Feyenoord en AZ: alle mogelijke tegenstanders

7 november 2022 om 08:45
Laatste update: 7 november 2022 om 08:45

Ajax, PSV, Feyenoord en AZ hebben de Europese groepsfase erop zitten. Op maandag 7 november wordt er geloot voor de tussenronde van de Europa League en Conference League. VoetbalPrimeur zet de mogelijke tegenstanders voor de Nederlandse clubs op een rij.

Op 16 en 23 februari 2023 worden de tussenrondes van de Europa League en Conference League afgewerkt. In de tussenronde van de Europa League nemen de nummers twee van de Europa League-groepsfase het op tegen nummers drie van de Champions League-groepsfase. In de Conference League-tussenronde treffen nummers drie van de Europa League nummers twee van de Conference League.

Ajax
Ajax eindigde achter Liverpool en SSC Napoli als derde in Groep A van de Champions League. Dat betekent dat de Amsterdammers veroordeeld zijn tot de tussenronde van de Europa League. Bij de loting komen de nummers drie uit de Champions League in Pot 2 (ongeplaatst). De nummers twee uit de Europa League (Pot 1) krijgen een geplaatste status.

Dit betekent dat Ajax op 16 februari in eigen huis speelt en een week later de return buitenshuis afwerkt. Ploegen uit eigen land worden in de tussenronde nog ontlopen, waardoor Ajax PSV niet kan treffen.

Potentiële tegenstanders Ajax:
Manchester United (Engeland)
FC Midtjylland (Denemarken)
FC Nantes (Frankrijk)
AS Monaco (Frankrijk)
Stade Rennais (Frankrijk)
AS Roma (Italië)
Union Berlin (Duitsland)

PSV
PSV is achter Arsenal als tweede geëindigd in Groep A van de Europa League. De Eindhovenaren hebben aanstaande maandag tijdens de loting een geplaatste status en spelen op 16 februari eerst uit. De ploeg van Ruud van Nistelrooij treft in de tussenronde een nummer drie uit de Champions League. Ajax is de enige nummer drie die PSV niet kan treffen.

Potentiële tegenstanders PSV
Bayer Leverkusen (Duitsland)
FC Barcelona (Spanje)
Sporting CP (Portugal)
RB Salzburg (Oostenrijk)
Shakhtar Donetsk (Oekraïne)
Sevilla (Spanje)
Juventus (Italië)

Feyenoord
Na een spectaculaire laatste speelronde in de Europa League weet Feyenoord waar het aan toe is. De Rotterdammers zijn verzekerd van groepswinst in Groep F en slaan de tussenronde in de Europa League over. Op 24 februari 2023 wordt er geloot voor de achtste finales van de Europa League, die op 9 en 16 maart worden afgewerkt.

Feyenoord zit dan in de koker en kan iedere winnaar van de tussenronde treffen, behalve mogelijk PSV en Ajax. De lijst van potentiële tegenstanders is nu dus nog groot. Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar nog niet loten in de achtste finale. De Rotterdammers hebben een geplaatste status tijdens de loting, wat betekent dat de ploeg eerst uit speelt en de return in De Kuip.

Potentiële tegenstanders Feyenoord
Bayer Leverkusen (Duitsland)
FC Barcelona (Spanje)
Sporting CP (Portugal)
RB Salzburg (Oostenrijk)
Shakhtar Donetsk (Oekraïne)
Sevilla (Spanje)
Juventus (Italië)
Manchester United (Engeland)
FC Midtjylland (Denemarken)
FC Nantes (Frankrijk)
AS Monaco (Frankrijk)
Stade Rennais (Frankrijk)
AS Roma (Italië)
Union Berlin (Duitsland)

AZ
AZ is ten koste van SK Dnipro-1 eerste geworden in Groep E van de Conference League. Dat betekent dat de Alkmaarders de tussenronde van het toernooi ontlopen en zich rechtstreeks plaatsen voor de achtste finales. Die worden gespeeld op 9 en 16 maart 2023. De ploeg van Pascal Jansen kan dan iedere winnaar van de tussenronde tegenkomen. Ook voor AZ is de lijst van mogelijke tegenstanders dus groot.

Potentiële tegenstanders AZ
Bodø/Glimt (Noorwegen)
Sheriff Tiraspol (Moldavië)
SS Lazio (Italië)
Qarabag (Azerbeidzjan)
Trabzonspor (Turkije)
AEK Larnaca (Cyprus)
Ludogorets (Bulgarije)
SC Braga (Portugal)
RSC Anderlecht (België)
Lech Poznan (Polen)
Partizan Belgrado (Servië)
Fiorentina (Italië)
Dnipro (Oekraïne)
AA Gent (België)
CFR Cluj (Roemenië)
FC Basel (Zwisterland)