Conference League-loting: de mogelijke tegenstanders van AZ

26 augustus 2022 om 13:45
Laatste update: 26 augustus 2022 om 13:45

Door de uitschakeling van FC Twente is AZ de enige Nederlandse deelnemer aan de groepsfase van de Conference League dit seizoen. Tijdens de loting zijn de Alkmaarders vrijdagmiddag ingedeeld in Pot 1. Een overzicht van de mogelijke tegenstanders.

De loting voor de groepsfase van de Conference League wordt vrijdagmiddag om 14.30 uur verricht in Istanbul. AZ plaatste zich ten koste van Gil Vicente en ontloopt in ieder geval de andere ploegen uit Pot 1: Villarreal, FC Basel, Slavia Praag, AA Gent, Istanbul Basaksehir en Partizan Belgrado.

Wel kan AZ uit Pot 2 onder meer Fiorentina treffen. De Italianen rekenden in de play-offs af met FC Twente. La Viola lijkt meteen ook de zwaarst mogelijke opponent die de ploeg van coach Pascal Jansen kan loten.

In Pot 3 moet er onder meer rekening worden gehouden met OGC Nice, waar voormalig AZ'er Calvin Stengs speelt. Een andere aansprekende naam is Anderlecht. De Belgen, met onder meer Wesley Hoedt, zijn op basis van de coëfficiëntenranking de hoogst aangeschreven club in Pot 3.

Voor AZ behoort een weerzien met John van den Brom eveneens tot de mogelijkheden. De Nederlander is trainer van Lech Poznan, dat in Pot 4 zit tijdens de loting. Van den Brom was tussen 2014 en 2019 werkzaam in het AFAS Stadion.

De groepsfase van het derde Europese clubtoernooi gaat op donderdag 8 september van start en is door het WK in Qatar al op donderdag 3 november afgelopen. De groepswinnaars plaatsen zich direct voor de achtste finales. De nummers twee spelen een tussenronde.

Potindeling loting Conference League 2022/2023

Pot 1: Villarreal, FC Basel, Slavia Praag, AZ, KAA Gent, Istanbul Basaksehir, Partizan Belgrado

Pot 2: CFR Cluj, Molde FK, FCSB, Fiorentina, FC Köln, Hapoel Be'er Sheva, Apollon Limassol, Slovan Bratislava

Pot 3: OGC Nice, Anderlecht, FK Zalgiris, Austria Wien, Heart of Midlothian, Shamrock Rovers, Sivasspor, Vaduz

Pot 4: Dnipro, Lech Poznan, Slovacko, Silkeborg, Djurgardens, Pyunik, RFS, Ballkani