Alle Champions League-deelnemers bekend: deze clubs kan Ajax (Pot 1) loten

25 augustus 2022 om 17:20
Laatste update: 25 augustus 2022 om 00:19

Door de uitschakeling van PSV door Rangers FC in de play-offs is landskampioen Ajax voor het vierde jaar op rij de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League. De Amsterdammers zien donderdagavond (vanaf 18.00 uur) bij de loting in Istanbul aan welke ploegen ze gekoppeld worden. Een overzicht van de mogelijke tegenstanders.

Het hoofdtoernooi biedt zoals altijd plaats aan 32 clubs. Daarvan kregen er 26, waaronder Ajax, een rechtstreeks ticket. De overige zes baanden zich met succes een weg door de voorrondes. De deelnemers worden verdeeld over acht groepen van vier clubs en zitten in vier verschillende potten. Ploegen die in dezelfde pot zitten, kunnen elkaar niet loten.

Ajax zit voor het eerst sinds jaren weer in Pot 1. De Amsterdammers ontlopen daardoor in elk geval titelhouder Real Madrid, Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt en landskampioenen Manchester City, AC Milan, Bayern München, Paris Saint-Germain en FC Porto.

In Pot 2 en Pot 3 zitten echter ook nog genoeg zwaargewichten die Ajax misschien liever niet zal treffen. Denk aan Liverpool, Chelsea, FC Barcelona, Juventus, Atlético Madrid en Tottenham Hotspur uit de tweede pot en Borussia Dortmund, Internazionale, Napoli en Benfica uit de derde pot.

De op papier zwakste tegenstander van Ajax moet komen uit Pot 4, al kan met onder meer Olympique Marseille, Club Brugge, Celtic of PSV-beul Rangers FC ook daar een club van naam uit de koker komen rollen.

Potindeling Champions League 2022/2023

Pot 1: Real Madrid, Eintracht Frankfurt, Manchester City, AC Milan, Bayern München, Paris Saint-Germain, FC Porto, Ajax

Pot 2: Liverpool, Chelsea, FC Barcelona, Juventus, Atlético Madrid, Sevilla, RB Leipzig, Tottenham Hotspur

Pot 3: Borussia Dortmund, Red Bull Salzburg, Shakhtar Donetsk, Internazionale, Napoli, Benfica, Sporting Portugal, Bayer Leverkusen

Pot 4: Rangers FC, Dinamo Zagreb, Olympique Marseille, FC Kopenhagen, Club Brugge, Celtic, Viktoria Plzen, Maccabi Haifa

De groepsfase van de Champions League gaat op 6 september van start. De wedstrijden zullen traditiegetrouw op dinsdag en woensdag worden gespeeld en zitten dichter op elkaar, omdat op 20 november het WK in Qatar van start gaat. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de knock-outfase.