Oranje wint voor het eerst deze eeuw in België en maakt er meteen demonstratie van

3 juni 2022 om 22:38

Het Nederlands elftal is zijn Nations League-campagne begonnen met een linkse directe aan het adres van België. Oranje had al 25 jaar niet van De Rode Duivels gewonnen, maar heeft in het Koning Boudewijn Stadion een einde aan die reeks gemaakt: het werd zelfs meteen 1-4 in Brussel.

Bondscoach Louis van Gaal gaf Jasper Cillessen de voorkeur in de goal, zette Jurriën Timber en Nathan Aké naast Virgil van Dijk en had voor Steven Berghuis een controlerende rol in gedachten. Timothy Castagne deelde de eerste waarschuwing uit en trof de lat, aan de andere kant stuitte Berghuis op Simon Mignolet. Daarna waren Memphis Depay en Daley Blind dichtbij een treffer, voordat de ban werd gebroken. Steven Bergwijn kon vanuit de tweede lijn aanleggen en verschalkte Mignolet met een fraaie streep: 0-1.

Oranje leek nog voor rust een penalty te krijgen na vermeend hands van Castagne, maar de VAR voorkwam dat. Het was echter uitstel van executie voor de Belgen, die na rust volledig onder de voet werden gelopen. Dedryck Boyata verspeelde de bal in de opbouw, Nederland schakelde razendsnel om en Memphis verzorgde de 0-2. De mee opgekomen Blind leidde vervolgens de 0-3 en de 0-4 in: eerst bediende hij – na een halve redding van Mignolet – Denzel Dumfries, vervolgens kopte hij de bal door naar Memphis, die zijn 41ste interlanddoelpunt aantekende.

De Belgen redden uiteindelijk toch nog de eer, al gebeurde dat pas diep in de extra tijd. Cillessen redde op een inzet van Kevin De Bruyne en Castagne had ditmaal pech met de VAR: de vleugelverdediger scoorde uit de rebound, maar bleek dat in buitenspelpositie te doen. Michy Batshuayi werkte de bal in de estra tijd voorbij Cillessen.

Oranje neemt direct de leiding in Nations League-poule A4. Woensdag wacht Wales, dat eerder deze week zijn openingswedstrijd tegen Polen met 2-1 verloor.