Nederland wordt gewaarschuwd: 'Xavi heeft dat tiki-taka erin gekregen'

3 april 2022 om 10:05
Laatste update: 3 april 2022 om 10:11

    Hoewel Qatar op papier de minste tegenstander is voor Oranje op het WK, waakt Nordin Amrabat voor onderschatting. Het zal niet zo makkelijk worden, hoewel hij wel denkt dat Nederland de halve finale haalt. Ook Gertjan Verbeek verwacht dat de groepsfase geen problemen op moet leveren.

    Vrijdag werd duidelijk dat Nederland in de groepsfase van het WK speelt tegen Senegal, Ecuador en gastland Qatar. Afrikaanse tegenstanders liggen Nederland normaal gesproken wel. Oranje speelde in 1994 tegen Marokko, in 2006 tegen Ivoorkust en in 2010 tegen Kameroen en wist alle keren te winnen. Ecuador en Qatar zijn op papier makkelijkere tegenstanders. "Nu kun je mooi in het toernooi groeien", zegt Amrabat.

    "Xavi heeft dat tiki-taka erin gekregen"
    Qatar spreekt als voetballand het minste aan, maar mag volgens Amrabat niet onderschat worden. "Ik heb vorig jaar (namens het Saudische Al-Nassr, red.) tegen Al-Sadd gespeeld. Er zitten acht of negen jongens in die in de nationale ploeg spelen. Voetbaltechnisch zijn die gasten echt goed, hoor. Xavi heeft dat tiki-taka erin gekregen en ze hebben veel genaturaliseerde jongens. Het is zeker geen kat in 't bakkie voor Nederland."

    "Ja, natuurlijk moeten ze doorkomen", voegt Amrabat meteen toe. "Senegal heeft een fysiek sterke ploeg en is de winnaar van de Afrika Cup, maar Nederland moet gewoon drie keer winnen. Dan hebben ze de nummer twee van Poule B (waar Engeland, Amerika, Iran en een nog onbekende tegenstander in spelen, red.) en staan ze al in de kwartfinale. Engeland zal daar wel eerste worden. Nederland moet minimaal de kwartfinale halen, daarna moet je een beetje geluk hebben met de loting. Ik verwacht wel dat Nederland de halve finale haalt."

    "Van Gaal heeft weer geluk aan zijn kont hangen", zegt Verbeek. "Als je in Pot 2 zit, kun je het zomaar slechter treffen. Het thuisland heeft normaal gesproken voordeel omdat ze het organiseren, maar ik kan me niet voorstellen dat Qatar een WK-aardig elftal op de been brengt. Als je hier wakker van ligt... En ja, als je echt een statement wilt maken, dan moet je Qatar met 6-0 oprollen."

    'Senegal kan moeilijkste tegenstander worden'
    Senegal en Ecuador moeten volgens Verbeek ook geen problemen opleveren. "Dat zijn geen toplanden, al is Senegal een hele gevaarlijke outsider. Ze hebben een moeizame kwalificatie gehad, maar wel de Afrika Cup gewonnen. Dat zegt veel over de kracht van Senegal. Ik denk dat zij met Nederland gaan strijden om de eerste plek in de poule. Senegal heeft een paar goede spelers die in de top van Europa spelen."

    "Van Ecuador weet ik eigenlijk het minste. Al met al moet Nederland hier geen problemen mee hebben, daarna hangt het een beetje af van tegen wie je speelt en het niveau van de dag. En onderschat de temperatuur niet. Het wordt dan wel in de winter gespeeld, het is daar nog steeds warm."

    En hoe zit het met de overige landen? Een echte Poule des Doods lijkt er niet te zijn op het WK. "Zoals je het nu ziet, is het allemaal eerlijk gegaan, zou je bijna zeggen", grapt Verbeek. "Spanje - Duitsland wordt een pittige wedstrijd en de poule van België is ook niet misselijk. Canada is een verrassing, Marokko plaatste zich zonder Ziyech en Mazraoui en Kroatië stond in de WK-finale. Dát vind ik wel een hele zware poule. Dan hebben wij het nog getroffen met Senegal, Ecuador en Qatar."

    Als het aan Verbeek ligt, behoort Duitsland wederom tot de titelfavorieten. "Ik vind dat Duitsland een hele sterke indruk maakte. En Frankrijk spreekt voor zich, maar daar is het grote probleem dat het niet altijd één geheel is. Te veel verdeeldheid in de spelersgroep. Dat is bij Nederland juist het sterke punt. Of er nou in een nieuw systeem moet worden gespeeld of niet, iedereen staat erachter. Dat heeft Van Gaal goed gedaan."

    "Denk dat het pas echt leuk wordt vanaf de kwartfinale"
    "De Engelse competitie is ijzersterk, maar wordt gedomineerd door buitenlanders. Op een toernooi is het altijd net niet. Engeland zal heus de kwartfinale wel halen, maar het WK zie ik ze niet winnen", zegt Verbeek, die ook niet al te veel verwacht van Portugal. "Ik hoop het niet, maar Portugal is de laatste jaren te afhankelijk geweest van Ronaldo. Ik heb niet het idee dat hij het weer gaat flikken op zo'n WK. Hij moet het van momenten hebben en kon het elftal vroeger in zijn eentje naar een hoger niveau brengen, maar is nu ook afhankelijk van de spelers om hem heen. Het is nu meer een pure afmaker en geen voorbereider die het elftal op sleeptouw neemt, dat kon hij een paar jaar geleden nog wel."

    "Voor Messi zal het zijn laatste WK zijn. Als hij zich onsterfelijk wil maken, dan moet hij boven zichzelf uitstijgen en wereldkampioen worden met Argentinië. Bij Brazilië is het de vraag of het een geoliede machine wordt of dat er elf goede voetballers op het veld staan."

    "Ik denk dat het pas echt leuk wordt vanaf de kwartfinale", besluit Amrabat. "Duitsland gaat het heel goed doen, maar dat denk ik ook van Nederland. Ik verwacht dat zij de halve finale zeker zullen halen."