'Naast Ten Hag en Potter ook Nice-coach in beeld bij Ajax, dat met Xavi sprak'

'Naast Ten Hag en Potter ook Nice-coach in beeld bij Ajax, dat met Xavi sprak'

26 april - 06:42 Laatste update: 08:46
75

Naast Erik ten Hag en Graham Potter staat ook Nice-trainer Francesco Farioli op de trainershortlist van Ajax. Dat meldt De Telegraaf, dat uitgebreid heeft gesproken met Kelvin de Lang en Marijn Beuker. Ook heeft het tweetal uitgebreid om de tafel gezeten met Xavi, die donderdag aangaf door te gaan bij FC Barcelona. 

'Het is binnen Ajax een publiek geheim dat Kroes in Ten Hag de perfecte nieuwe Ajax-coach ziet en wil wachten', tekent De Telegraaf op. Ten Hag vierde tussen 2018 en 2022 al grote successen met Ajax, waarna hij naar Manchester United vertrok. Daar heeft hij het nu lastig. "Het allerbelangrijkste is de hoofdtrainer, want daar kunnen we geen misser in maken", erkent Beuker. 

"Hoelang we bereid zijn op Erik ten Hag te wachten?", vervolgt de directeur voetbal van Ajax. "De eerste training staat half juni gepland, dus willen we uiterlijk eind mei duidelijkheid hebben en het liefst nog eerder. We willen niet te snel, omdat je dan keuzes blokkeert. Maar er komt een moment dat je door wilt. Anders gaat de trainerscarrousel draaien en loop je het risico goede opties mis te lopen. Ook omdat je niet weet of iemand ook naar ons toe wil. We hebben nu een belangrijke taak. De transferwindow komt eraan en we kunnen niet meer te lang wachten met de staf."

Mocht Ten Hag Ajax een nee verkopen, dan gaat het tussen Nice-trainer Farioli en Potter. Laatstgenoemde zou rondom Ajax - Excelsior van afgelopen woensdag al in Amsterdam zijn geweest, om kort daarna (op financiële gronden) een eerste aanbieding van tafel te hebben geveegd. Of Ajax al met Farioli, die met Nice vijfde staat in Ligue 1, heeft gesproken, is niet duidelijk. 

Xavi
Ook de naam van Xavi heeft de revue gepasseerd. Sterker nog, de club en de Spanjaard hebben om tafel gezeten. 'Overigens sprak Ajax ook uitgebreid met FC Barcelona-coach Xavi, die enthousiast werd door het verhaal van Beuker en De Lang, maar aangaf een sabbatical te willen en de Amsterdammers zodoende verraste met de aankondiging zijn contract tot de zomer van 2025 in Catalonië uit te dienen.'

"We werken met een shortlist", is het enige wat Beuker daarover wil zeggen. "We kunnen – zeker in de fase waarin we nu zitten – geen risico's meer nemen. We nemen een staf die grondig is geanalyseerd en ons gaat helpen. Als je een beetje logisch nadenkt over voetbal, dan liggen er veel simpele antwoorden. Alleen moet je daarnaar handelen."