Ajax-voorzitter Van Praag komt met verklaring: 'Ik heb niets verzwegen'

Ajax-voorzitter Van Praag komt met verklaring: 'Ik heb niets verzwegen'

17 april - 07:00 Laatste update: 09:03
173

Michael van Praag heeft uitleg gegeven over zijn aandelen in Ajax en hoe hij 'daarmee in de fout zou zijn gegaan'. De voorzitter van de raad van commissarissen benadrukt dat hij het bezit van zijn aandelen wel degelijk heeft gemeld na zijn voorgenomen benoeming.

Van Praag laat op LinkedIn weten graag duidelijkheid te verschaffen na de ophef van de laatste weken. 'Het gaat om honderd aandelen die ik bij de beursgang van Ajax in 1998 heb gekocht en waar verder nooit mee gehandeld is. De feiten rondom deze aankoop zijn als volgt: bij mijn voorgenomen benoeming tot voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax, heb ik het bezit van deze aandelen bij Ajax gemeld. Mijn aandelenbezit stond dus ook in de oproep van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders vermeld, alsmede in de toelichting op die vergadering, en op de Ajax-website. Alle aandeelhouders waren er dus mee bekend.'

'Ik heb niets verzwegen', benadrukt Van Praag, die uitlegt waar het toch misging. 'Wat wel fout is gegaan is dat Ajax na mijn benoeming deze aandelen binnen veertien dagen bij de AFM had moeten melden. Dat is helaas niet gebeurd en dat is een administratieve omissie. Inmiddels zijn deze aandelen op 5 april bij de AFM geregistreerd', besluit hij.

Overigens spotte BNR nog een andere overtreding van Van Praag. Hij hield zijn Ajax-aandelen ook in bezit tijdens zijn periode als KNVB-voorzitter, terwijl dat verboden is volgens de reglementen van de bond. Op die fout gaat de preses van de Amsterdammers niet in.

Van Praag kwam onder vuur te liggen, omdat hij stevig uithaalde naar Alex Kroes vanwege diens vermeende handel met voorkennis in het aandeel Ajax. De algemeen directeur werd door de rvc geschorst. Onder meer de bestuursraad en de leden maken zich sterk voor een terugkeer van de algemeen directeur.