Go Ahead-directeur ergert zich aan top-vier en komt met opvallend voorstel

1 mei 2020 om 19:39

Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop was eerst tegen het idee van twintig clubs in de Eredivisie, maar is bereid mee te gaan 'als het echt niet anders kan'. Hij oppert daarnaast het idee om de Keuken Kampioen Divisie te hervatten met veertien clubs.

SC Cambuur en De Graafschap proberen bij de rechter promotie naar de Eredivisie af te dwingen, omdat de KNVB hen dat vorige week ontnam. De kans bestaat dus dat er volgend seizoen twintig clubs actief zijn in de Eredivisie in plaats van achttien. 

Van Dop is niet van plan om direct toe te geven, maar staat er samen met andere clubs voor open 'om naar het idee' van twintig Eredivisie-clubs te kijken. Eerst was hij tegen. "Op basis van hoe het destijds werd gebracht, snap ik dat wij als CED (Coöperatie Eerste Divisie, red.) hebben gezegd: geen denken aan", zegt hij bij RTV Oost. "De KNVB kwam er niet mee, maar liet alles over aan derden die maar met ideëen kwamen, zoals meneer Woerts en meneer Valentijn Driessen. Alles prima, maar die gaan niet over competities."

"Dat heeft mij vreselijk geïrriteerd, omdat het gaat om het belang van de clubs", zegt Van Dop. "Als er dan ook nog druk wordt uitgeoefend door de top-vier, die eerst heel graag naar zestien clubs wilden, en we nu maar naar twintig moeten om hun supporters te compenseren... Ja, wacht even, wij hebben ook supporters die wij misschien moeten compenseren. Daarom heb ik me tegen dit idee geweerd."

Van Dop staat open voor twintig clubs in de Eredivisie, maar 'onder bepaalde voorwaarden'. Hij stelt onder meer voor om Jong Ajax, Jong PSV, Jong FC Utrecht en Jong AZ uit de Keuken Kampioen Divisie te halen en die in te laten stromen in de nieuwe O21-competitie. "Dan gaan we met veertien teams verder, in het Schotse of Belgische systeem met poules. We gaan wel leveren qua het aantal wedstrijden. Misschien is dat een optie."