Klaassen over rol bij Ajax

'Praktiserend cultuurbewaker' staat open voor technische rol: 'Ajax is mijn club'

Vandaag om 09:45

Davy Klaassen staat open voor een technische rol bij Ajax na zijn actieve loopbaan. Dat laat de middenvelder weten in gesprek met Het Parool. Klaassen is als speler een van de 'cultuurbewakers' van de Amsterdammers en die rol zou hij na zijn loopbaan graag willen behouden.

Ajax zoekt naar toekomstige bestuurders en oud-spelers als Siem de Jong, Daniel de Ridder en Ricardo van Rhijn volgen een traject bij de Amsterdammers. Dat zou naar eigen zeggen ook iets voor Klaassen zijn. "Dat zou ik na mijn actieve loopbaan zeker willen uitzoeken", steekt de middenvelder van wal. "Als ik er nu over nadenk, zou ik in de jeugd willen kijken. Ik hou van werken met kinderen, ik hou van voetbal en Ajax is mijn club."

"Ik moet maar eens kijken of ik het überhaupt kan, maar het zit wel in mijn hoofd", gaat Klaassen verder. "Ik heb over zo'n rol ook weleens gesproken met Menno Geelen, de algemeen directeur ad-interim." Klaassen ziet in ieder geval 'iets technisch' voor zich bij Ajax. "Als ik het nu moet zeggen. Maar ik weet niet hoe ik er over tien jaar in sta."

'Praktiserend cultuurbewaker'
Klaassen wordt momenteel als de cultuurbewaker van Ajax gezien. "Nou, ik denk wel dat ik dezelfde topsportwaarden heb als die bij Ajax horen. Maar cultuurbewaker klinkt ook wel een beetje van: je bent hier voor de cultuur en dat is het. Snap je?", aldus de spelverdeler, die het eerder eens is met de term 'praktiserend cultuurbewaker'. "Alles begint met zo goed mogelijk spelen en presteren. Anders gaat sowieso niemand naar je luisteren. En je moet zo’n rol als cultuurbewaker ook niet heel letterlijk zien. Ik probeer dagelijks te laten zien wat de norm bij Ajax is. Ik ga niet met nieuwe spelers om tafel zitten om uit te leggen wat we hier doen. Dat wil ik laten zien. En dan gaan ze er vaak vanzelf in mee."

"Zo’n rol kun je niet alleen uitvoeren", benadrukt Klaassen. "Die topsportmentaliteit begint bij de technische staf. Daarnaast heb je meerdere spelers die dat uitdragen en zo de groepsnorm bepalen. Daarin is Ajax erg gegroeid."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Feyenoord, Manchester United én El Clásico!