Directeur AVROTROS vindt dat Eredivisie-rechten weg mogen bij NOS

NOS dreigt Eredivisie-samenvattingen kwijt te raken: 'Kost ontzaglijk veel geld'

Vandaag om 16:53

Taco Zimmerman, de algemeen directeur van AVROTROS, zou het niet gek vinden als de Eredivisie-samenvattingen binnenkort niet meer op de publieke omroep te zien zijn. Zimmerman benadrukt dat de uitzendrechten duur zijn, terwijl de publieke omroep juist flink moet gaan bezuinigen.

Sinds jaar en dag zijn de Eredivisie-samenvattingen via de NOS op het open net te zien, maar in de afgelopen periode werd al duidelijk dat daar vanaf volgend seizoen mogelijk verandering in gaat komen. In gesprek met Spreekbuis.nl schat Zimmerman de totale kosten van de uitzendrechten op 20 tot 25 miljoen euro. Het uitzenden van de samenvattingen genereert weliswaar advertentiekosten, "maar het voetbal kóst ook ontzaglijk veel geld", zo zegt Zimmerman.

De directeur van AVROTROS vraagt zich af wat de toegevoegde waarde van de Eredivisie-samenvattingen verder is voor de publieke omroep. "Dan verlies je wat marktaandeel maar word je als publieke omroep herkenbaarder", zo stelt hij. Daarnaast moet de publieke omroep in totaal honderd miljoen euro bezuinigen. "Het is echt ingewikkeld. Je kúnt dit bedrag niet aan de achterkant bezuinigen. Zou dat wel zo zijn dan zouden we ons dood moeten schamen over de vraag waarom we dat niet al doen. Het zou betekenen dat we buitengewoon inefficiënt werken en dat is niet zo. Dat heeft onderzoek uitgewezen."