Janssen laakt handelswijze Ajax rond Brobbey: 'Dat is ook de schuld van Ajax'

Janssen kritisch op handelswijze Ajax met Brobbey: 'Dat is ook de schuld van Ajax'

Vandaag om 00:15

Theo Janssen vindt dat Brian Brobbey de eerste spits van Ajax hoort te zijn, maar plaatst in Studio Voetbal ook een kanttekening bij diens kwaliteiten. De analist meent dat Ajax een fout heeft gemaakt door de aanvaller in de jeugdopleiding in zijn eigen lichting te laten spelen.

Janssen vindt niet dat Weghorst in de basiself van Ajax hoort. "Nee, Weghorst is voor de laatste twintig minuten. Tuurlijk, hij doet het goed bij Ajax, hij is belangrijk. Maar het heeft ook te maken met alles wat Brobbey daarvoor doet, tegen twee centrale verdedigers. Beuken, sleuren… en dan mag Weghorst erin tegen twee verdedigers die helemaal uitgeput zijn."

Tafelgenoot Arno Vermeulen stelt dat het draait om wie er scoort, maar daar is Janssen het niet helemaal mee eens. "We weten dat hij makkelijk goals maakt, maar in alles eromheen is hij beperkter. Weghorst is goed in de zestien, dat is zeker een kwaliteit en daar moet je hem ook voor gebruiken. Voor de laatste dertig minuten, daarvoor zou ik hem niet gebruiken."

"Brobbey, daar zit toekomst in", vervolgt de voormalig middenvelder van onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax. "Die is voor de lange termijn, terwijl Weghorst met zijn laatste jaren als voetballer bezig is." Wel plaatst Janssen een kanttekening bij Brobbey. "Ik denk dat hij in zijn basistechniek tekort komt. Dat is ook de schuld van Ajax. Ze hebben hem altijd in zijn lichting laten voetballen en hem 35 goals laten maken."

Volgens de analist had Ajax Brobbey in de jeugd tegen oudere jongens moeten laten spelen. "Deze jongen had veel eerder in hogere elftallen moeten spelen, tegen de weerstand van zijn niveau. Dan had hij veel meer moeten werken aan zijn basistechniek. Aannames, kaatsen, afwerken. Maar als jij er 35 inschiet, gaat niemand tegen je zeggen dat je die bal tussen die palen moet schieten."