Juristen oneens over kansen Bosz tegen straf

Juristen spreken zich uit over Bosz: 'Komt er niet zonder kleerscheuren vanaf'

Vandaag om 07:32

PSV en Peter Bosz verschijnen donderdag voor de tuchtcommissie van de KNVB om de straf van de trainer aan te vechten. De landskampioen ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel van één duel schorsing na de kritiek van Bosz richting scheidsrechter Danny Makkelie. Juristen verschillen echter van mening over de Eindhovense kansen.

Advocaat Jan Kabalt dicht PSV kansen toe. "Niet om helemaal vrijgesproken te worden, want de richtlijn is zo scherp dat je al heel snel in overtreding bent", zegt hij in De Telegraaf. "Maar als je kijkt naar de uitlatingen, die niet zo heel verregaand zijn, dan is het wel opvallend als hij daarvoor direct de zwaarste straf zou krijgen. Ik denk dat de advocaat van Bosz wel kansen ziet om de schorsing omgezet te krijgen in een boete of voorwaardelijke schorsing."

Kabalt vindt het niet van belang dat Bosz in het verleden al eens is bestraft voor kritiek op Makkelie. "De laatste keer is bijna tien jaar geleden. Dat kun je redelijkerwijs niet als relevante recidive zien. Het zou wat anders zijn geweest als dat bijvoorbeeld drie of vijf jaar geleden zou zijn geweest."

Advocaat Harro Knijff, die in het verleden regelmatig de KNVB bijstond, is minder positief over de kansen van Bosz en PSV. "Ik denk dat de kans groot is dat die wedstrijd schorsing blijft staan, omdat de KNVB-regels heel duidelijk aangeven dat men zich niet in negatieve zin over een scheidsrechter mag uitlaten", stelt de sportrechtdeskundige. "Het zou nog iets anders zijn geweest als Bosz er één of twee dagen later op zou zijn teruggekomen en publiekelijk zou hebben gezegd: ik heb me in het heetst van de strijd een beetje laten gaan, ik neem die woorden terug."

"Als Bosz een lelieblank tuchtrechtelijk verleden heeft en ter zitting erkent dat hij onjuist heeft gehandeld behoort een voorwaardelijke straf tot de mogelijkheden, maar dat hij er helemaal zonder kleerscheuren vanaf komt, lijkt me eerlijk gezegd uitgesloten", besluit Knijff.