Overvolle wedstrijdkalender aanleiding tot klacht bij FIFA

Spelers en Europese competities dienen in Brussel officiële klacht in bij FIFA

Vandaag om 16:00

De FIFPRO en de organisatie van Europese competities hebben maandag juridische stappen ondernomen tegen de FIFA. In de Belgische hoofdstad Brussel dienden ze bij de Europese Commissie een officiële aanklacht in over de overvolle wedstrijdkalender, die de voetbalwereld al geruime tijd bezighoudt. 

Zowel de FIFPRO als de organisatie van Europese Competities is van mening dat de FIFA zijn machtspositie misbruikt. De wereldvoetbalbond is toezichthouder op het mondiale voetbal, en daarnaast ook commercieel belanghebbende. De uitbreiding van het WK in 2026, dat gespeeld gaat worden met 48 landen, én de invoering van het nieuwe club-WK in 2025, spekken immers de FIFA-kas. 

De spelers en de nationale competities zijn op geen enkel moment meegenomen in die besluitvorming, 'maar worden er wel door geraakt', omschrijft Voetbal International, dat aanwezig was in Brussel. 

De FIFPRO vindt de huidige voetbalkalender overvol, en stelt dat dat gevolgen heeft voor de gezondheid van voetballers. De afgelopen periode dreigden meerdere spelers met stakingen. Volgens de FIFPRO en de organisatie van Europese competities is er voordat de klacht is ingediend, uitvoerig advies ingewonnen bij advocaten.

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Feyenoord, Ajax, PSV én de beste Eredivisie-vertrekkers hier!