FIFA: derde transferperiode voor WK clubs

FIFA: derde transferperiode voor 32 deelnemers van WK voor clubs

Vandaag om 18:15

De FIFA komt de 32 clubs tegemoet die volgende zomer deelnemen aan het nieuwe WK voor clubs in de Verenigde Staten. De wereldvoetbalbond is bereid om een extra, derde transferperiode in het leven te roepen, zodat nieuwe aanwinsten meteen inzetbaar zijn.

De FIFA wil kort de transfermarkt openen van 1 juni tot 10 juni 2025. Dat geeft WK-deelnemers de kans om nieuwe aanwinsten in te schrijven voor het toernooi dat van 15 juni tot en met 13 juli wordt gehouden. Als de bij de bond aangesloten competities groen licht geven, dan wordt het voorstel definitief aangenomen.

Het betekent dat er naast de zomerse en winterse transferperiode een extra, derde transferperiode zal komen. De nieuwe opzet van het WK voor clubs is een prestigeproject van FIFA-preses Gianni Infantino. "Voetbal is de populairste sport ter wereld en in 2025 breekt een nieuw tijdperk voor het clubvoetbal aan wanneer FIFA de grootste wereldwijde clubcompetitie hier in de Verenigde Staten organiseert", zei de Zwitser afgelopen week, toen de speelsteden bekend werden gemaakt.

Het nieuwe WK voor clubs is niet onomstreden. De FIFPro verzet zich tegen het toernooi vanwege de extra belasting die het met zich meebrengt voor spelers. Manchester City-controleur Rodri opperde zelfs het idee van een spelersstaking, voordat hij zelf overigens zwaar geblesseerd raakte. Meerdere spelers vielen hem bij.

Namens Europa zijn Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, Paris Saint-Germain, Internazionale, FC Porto, Benfica, Borussia Dortmund, Juventus en Atlético Madrid al zeker van deelname.