Taylor over Ajax en moeilijke periode

Taylor wil jonge Ajacieden behoeden: 'Bijna onmogelijk dat je het niet meekrijgt'

Vandaag om 13:14

Kenneth Taylor heeft de moeilijke periode in zijn nog prille carrière af weten te sluiten. De middenvelder van Ajax kreeg te maken met veel kritiek de voorbije seizoenen, terwijl de club zelf ook niet draaide.

Voor Ajax waren de afgelopen twee seizoenen zeer teleurstellend. Taylor, die in die jaren écht doorbrak als speler van het eerste, was vaak het mikpunt van kritiek. Analisten lichtte de spelverdeler vaak negatief uit en de fans trakteerden hem geregeld op een fluitconcert. "Het was allemaal vrij nieuw", steekt Taylor van wal bij de podcast Het Sportpaleis. "Je leert ervan door het mee te maken. Je kunt het niet echt omschrijven."

Taylor ging er uiteindelijk op zijn eigen manier mee om. "Ik zag iedere wedstrijd als een nieuwe kans. Daar ben ik vrij simpel in. Als ik een slechte wedstrijd speelde, dacht ik: we hebben zondag weer een wedstrijd. Het is ook lastig geweest, maar mijn drijfveer is wel altijd geweest om mezelf weer te laten zien. Je krijgt de kritiek wel mee, ook als je je ervoor wilt afsluiten. Het is bijna onmogelijk dat je het niet meekrijgt."

"Je wordt misschien sneller volwassen", gaat Taylor verder. "Het heeft ook goede dingen, want je leert ervan, maar een luxe is het niet. Uiteindelijk zijn we nu met iets moois bezig en dat moeten we doorzetten. Dan is het alleen maar mooier als je van heel laag komt en het nu zo gaat.' De middenvelder probeert de jonge Ajacieden van nu te helpen door de dingen die hij meemaakte. "Daar probeer ik ze voor te behoeden", doelt Taylor op onder meer Mika Godts en Jorrel Hato. "Als je ziet dat iemand het even moeilijker heeft, ga je even naar zo iemand toe en in het veld probeer je dan te coachen."

Zelf kreeg Taylor ook hulp van ervaren Ajacieden toen hij bij het eerste kwam. "Door Daley (Blind, red.) en Davy (Klaassen, red.). Zij waren ook vaak samen. En Dusan (Tadic, red.). Ik moet ook heel eerlijk zeggen: ik kwam in een team dat goed draaide. Dan is iedereen er om je te helpen. In een ander team kan men vooral met zichzelf bezig zijn."