Brobbey over vroege wissels Farioli

Brobbey baalt van Farioli-gewoonte bij Ajax: 'Dan is het helemáál niet leuk'

Vandaag om 17:18

Brian Brobbey hoopt dat hij binnenkort langere wedstrijden mag spelen voor Ajax. Francesco Farioli kiest er steevast voor om zijn spitsen vroegtijdig naar de kant te halen. De aanvaller geeft in gesprek met Voetbal International aan dat hij om verschillende redenen liever nog op het veld staat in de slotfase.

Er wordt vaak gesproken over de fitheid van Brobbey. De spits oogt volgens De Telegraaf-journalist Mike Verweij afgetrainder dan voorheen. "Klopt dat, Mike?", lacht Brobbey. "Ik voel me prima", vervolgt hij daarna serieus. "Ik weet niet of ik écht fitter ben, want ik heb al lang geen negentig minuten gespeeld."

Op 19 mei 2024 speelde de spits voor het laatst negentig minuten. Dat was tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie. De meeste minuten in één wedstrijd speelde Brobbey dit seizoen tegen Duitsland voor Oranje: 82. Regelmatig wordt Brobbey binnen een uur naar de kant gehaald door Farioli. Tegen RKC Waalwijk baalde de spits daar zichtbaar van. "Dat is ook niet leuk, toch? Als je ook nog niet gescoord hebt, is het helemáál niet leuk. Ik hoop dat ik binnenkort wel iets langer mag spelen."

"Of ik nog energie over heb op zo'n moment?", reageert Brobbey op een vraag. "Na 55 minuten heb ik wel energie over, ja. De laatste vijftien minuten worden de ruimtes altijd groter, dan wil je het liefst nog op het veld staan, begrijp je? Dat is wel eens moeilijk."

'Jullie zien ook hoe ik nu meeverdedig, toch?'
Volgens de journalisten oogt Brobbey in ieder geval fitter, maar zeker is dat hij meer meters maakt zonder bal. Dat weet de spits maar al te goed. "Jullie zien ook hoe ik nu meeverdedig, toch? Ik ben daar ook niet moeilijk in, ofzo. Als ik terug moet verdedigen, dan doe ik dat gewoon. De staf zit er echt bovenop, heel kort, als je ze ziet langs de lijn, ze proberen je te stimuleren. Je mag niet verslappen."

Dat Brobbey minder scherp is in de afronding heeft niets te maken met het feit dat hij meer mee moet verdedigen. "Ik denk dat je sowieso altijd scherp moet zijn voor de goal. Daar heeft het niets mee te maken, denk ik. Ik denk dat ik mijn verdedigende taken heel goed doe. Dat moet ik sowieso blijven doen. Ik denk niet dat dat het is."

Beluister de nieuwste Studio Oranje over het Nederlands elftal!