Van Basten schat Brobbey hoger in dan Weghorst

Van Basten geeft voorkeur aan Weghorst: 'Brobbey is technisch ondermaats'

Vandaag om 21:30

Marco van Basten vindt Brian Brobbey op technisch vlak 'ondermaats'. De voormalig topspits zag de Ajax-aanvaller ploeteren tegen FC Groningen, en denkt dat Wout Weghorst op dat vlak beter is. Theo Janssen vindt die vergelijking niet helemaal fair, omdat Weghorst pas inviel toen Brobbey het centrale duo van Groningen al moe had gemaakt. 

Brobbey kreeg zondag een basisplaats van Francesco Farioli. Na 59 minuten spelen werd hij gewisseld. Ajax eindigde de wedstrijd met Wout Weghorst in de punt van de aanval. Janssen vindt dat laatstgenoemde, die een goal en een assist maakte, profiteerde van het voorwerk van zijn concurrent. "Hij heeft natuurlijk ook wel een beetje de mazzel dat Brobbey al zestig of zeventig minuten tegen twee centrale verdedigers aan heeft lopen beuken, die er al helemaal doorheen zaten. Die waren echt murw gebeukt."

"Ik snap wel dat dat voor Brobbey lastig is", vervolgt Janssen. "Vaak vallen de goals ook wel in het laatste halfuur. Spitsen krijgen dan net iets meer kansen. Maar hij wordt gewisseld, en dan komt er een ander."

Ook Van Basten zag Brobbey veel arbeid leveren tegen Groningen. "Hij is wel sterk, goed zat en explosief, maar technisch natuurlijk ondermaats", constateert de analist, die in het verleden al vaker vraagtekens achter de balbehandeling van de Ajax-spits heeft geplaatst. "Het (de techniek, red) moet wel op een gemiddelde komen van een voldoende."

Als Youri Mulder daarna zegt dat dat wel zo is, reageert Van Basten overtuigd. "Nee, dat vind ik niet. Ik vind het echt een tekortkoming. Het is allemaal sleurend werk wat hij doet." Als hij coach van Ajax zou zijn, zou zijn keuzen dan ook op Weghorst vallen. "Als je hem ziet koppen, en met één-tweetjes ziet, heeft hij het aan de bal iets makkelijker. Ik zit hier niet om Brobbey af te keuren, alleen als je dan ziet dat Weghorst erin komt en binnen tien minuten een goal maakt en een assist maakt..."