Brobbey over gemiste kansen

Brobbey benadrukt verschil tussen Ajax en Oranje: 'Goed nadenken wat ik zeg'

Vandaag om 16:15

Brian Brobbey vindt dat hij te gehaast is in zijn afronding. Dat erkent de spits in gesprek met Voetbal International. De Ajax-aanvaller legt zichzelf naar eigen zeggen te veel druk op.

Alleen tegen Jagiellonia Bialystok in de Europa League kwam Brobbey dit seizoen tot scoren. Dat weet de spits zelf maar al te goed. "Het gaat nu eventjes minder, geen doelpunten", steekt Brobbey van wal. "Ik speelde zondag tegen Groningen niet slecht, denk ik, maar je ziet dat de doelpunten er niet in gaan. Je kunt ook niet altijd alles perfect doen. Soms heb je ook momenten dat het even niet gaat, niet lukt. Natuurlijk word ik daar ongeduldig van, dat heeft iedere spits, maar ik laat het niet zien. Dat is een pantsertje, ja. Al liet ik het tegen Groningen misschien wel zien, hè."

Net als tegen Slavia Praag miste Brobbey tegen Groningen een flinke mogelijkheid. "Verdomme man!", klonk het na die misser. "In de rust zei de trainer tegen me: Rustig blijven. Het komt vanzelf. Hij gaat uiteindelijk wel een keer vallen, gewoon hard blijven werken", vertelt Brobbey, die probeert te verklaren waarom hij tegen Slavia en Groningen zoveel kansen miste. "Mja, ik denk dat het ook gewoon pech is. Zodra ik er één in schiet… Dan komt er natuurlijk ook weer heel veel zelfvertrouwen bij."

Naar eigen zeggen legt Brobbey zichzelf veel druk op. "Ja, omdat ik móét scoren, ik móét scoren. Dat heb ik vaak in mijn hoofd. Dat moet ik een beetje uit mijn hoofd halen, denk ik. Bij die kansen tegen Slavia was ik te wild. Ik weet niet. Ik wilde zó snel schieten. Niet eens hard, maar gewoon snel", klinkt het. Thuis keek Brobbey de momenten tegen Slavia en Groningen nog eens terug om te analyseren wat er mis ging. "Bijvoorbeeld die bal die Davy met zijn borst aan gaf, die had ik meer in de hoek moeten schieten. Hij was wel lastig hoor, want ik moest hem snel nemen. Maar als je het terugziet, gaan er allemaal dingen door je hoofd."

Brobbey bereidt zich momenteel met Oranje voor op de duels met Hongarije en Duitsland. "Alles hier is op een heel hoog niveau, iedereen speelt in de top", aldus Brobbey. De spits krijgt de vraag of hij bij Oranje beter bediend wordt dan bij Ajax. "Nu moet ik even heel goed nadenken wat ik ga zeggen!", grijnst de spits. 
"Het is natuurlijk anders, iedereen heeft andere kwaliteiten. Maar hier zijn er spelers die bij grote clubs als Liverpool spelen, daar is het niveau natuurlijk iets hoger dan bij Ajax. Cody (Gakpo, red.) bijvoorbeeld, is op dit moment dan verder dan Mika (Godts, red.). Dat is ook logisch toch? Dan wordt het misschien iets makkelijker voor mij. Maar dat is zeker niet negatief naar Ajax bedoeld, hoor."

De kans is groot dat de spits van Ajax in minimaal één van de duels van Oranje in de basis begint. Vrijdag speelt het Nederlands elftal tegen de Hongaren. Maandag 14 oktober volgt de wedstrijd tegen Duitsland. 

Beluister de nieuwste Studio Oranje over het Nederlands elftal!