Jan Boskamp reageert op overlijden Johan Neeskens

Boskamp treurt na overlijden 'wereldgozer' Neeskens: 'Deed nooit uit de hoogte'

Vandaag om 15:58

Nederland verloor maandag met Johan Neeskens één van zijn grootste voetbaliconen ooit. De oud-speler van onder meer Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal overleed op 73-jarige leeftijd. Jan Boskamp heeft mooie woorden over voor zijn oud-collega. 

"Een wereldgozer", omschrijft Boskamp Neeskens tegenover Het Belang van Limburg. "Een bescheiden jongen, die met iedereen een praatje maakte en nooit uit de hoogte deed." De laatste jaren hadden Boskamp en Neeskens niet veel contact meer. "Heel af en toe kwamen we elkaar wel eens tegen in een televisiestudio. Dan was het altijd gezellig. Maar de laatste jaren heb ik hem niet meer vaak gezien. Ik denk dat hij in Zwitserland woonde. Daar is hij ook aan zijn trainerscarrière begonnen."

"Ik speelde in Nederland voor de beste club ter wereld (Feyenoord, red.)", vervolgt Boskamp. "Hij voor dat andere cluppie(Ajax, red.). Maar het onderlinge respect was gigantisch groot. We kenden elkaar van bij Jong Oranje en zaten samen ook bij het Nederlandse elftal. Al zat ik daar vooral op de bank." Neeskens was daarentegen een van de sterkhouders van Oranje. "Hij was een onmisbare schakel in het beste Oranje ooit. Dat was de ploeg die het totaalvoetbal heeft uitgevonden. Nees speelde daar een belangrijke rol in, weliswaar in de schaduw van Cruijff."

Neeskens was de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches actief in Algerije waar hij onwel werd. Ondanks medische hulp kon zijn overlijden niet voorkomen worden. "In het kader van een sociaal project leidde hij daar coaches op", weet Boskamp. "Dat typeert hem helemaal. Een man van de wereld, met het hart op de juiste plek. Weer eentje die we vanaf nu moeten missen ..."