Asante openhartig over leven in Israël

Jong Oranje-klant open over leven in Israël: 'Heb een bunker in mijn appartement'

Vandaag om 21:01

Tyrese Asante, verdediger van Jong Oranje, speelt zijn wedstrijden in clubverband voor Maccabi Tel Aviv, in Israël. In gesprek met De Telegraaf doet de mandekker zijn verhaal over het leven in Israël.

Na in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en Feyenoord te hebben gespeeld, kwam Asante terecht bij ADO Den Haag. "Daar heb ik 98 wedstrijden gespeeld. Toen kwam Maccabi. Nou ja, ze wilden mij al in januari hebben, maar dat vond ik met het oog op play-offs te vroeg. Natúúrlijk kende ik de situatie in het land, maar de Engelse CEO van Maccabi zei: Luister, als het hier echt zo onveilig zou zijn, had ik mijn vrouw en kinderen ook thuis gelaten. Daarnaast ben ik niet zo'n schijterd. En nogmaals, het is een enorme sportieve en financiële verbetering."

Hoewel de familie van Asante niet direct stond te springen bij het horen van een stap naar Israël, maakte hij de transfer. "Maar mijn moeder wist wat ik er allemaal voor heb gelaten. Ze staat altijd achter me en begrijpt waarom ik er naartoe ben gegaan. Ik heb een doel in mijn leven en dat wil ik via deze weg bereiken. Nogmaals: ik leef in een bubble, ik merk vrij weinig van wat er allemaal gebeurt."

Toch doen zich weldegelijk heftige situaties voort. "In drie maanden heb ik twee keer luchtalarm gehad. Dat betekent dan dat er een paar bommetjes aankomen. Ik heb een bunker in mijn appartement. Zodra het alarm afgaat, moet je er zo snel mogelijk heen en er tien minuten blijven. Dan is het voorbij."

Asante heeft meer moeite met de oorlog dan veel van zijn ploeggenoten, geeft hij aan. "Zij zijn het gewend. Ze zeggen: Als we voor alles bang moeten zijn, dan hebben we geen leuk leven. Als er wat gebeurt, gebeurt er wat."