Fenerbahçe beducht voor Twente na stunt

FC Twente imponeert met remise bij United: 'Dan zijn ze ook favoriet tegen Fener'

Vandaag om 11:00
Laatste update: om 11:04

FC Twente maakt zich op voor zijn tweede kraker in de Europa League. Na het succes tegen Manchester United, wacht nu het Fenerbahçe van José Mourinho. Met Burak Ozdemir, verslaggever van Fanatik, blikt VoetbalPrimeur vooruit.

Twente gooide een week geleden hoge ogen op Old Trafford. Het 1-1 gelijkspel van de Tukkers tegen Manchester United is ook in Turkije niet onopgemerkt gebleven. “Dat resultaat heeft voetbalfans in Turkije wel verrast. Ik zou liegen als ik zeg dat het niet voor enige ongerustheid heeft gezorgd. Twente deed het echt heel goed”, vertelt Ozdemir aan VP.

Zelf verkeert Fenerbahçe bovendien niet in beste doen, hoewel in navolging van Mourinho ook spelers als Filip Kostić, Sofyan Amrabat, Youssef En-Nesyri en Allan Saint-Maximin voor een fikse kwaliteitsinjectie zorgden. Zij voegden zich bij spelers als Dusan Tadic, Edin Dzeko, Fred en Sebastian Szymanski. Toch ging het 21 september mis tegen aartsrivaal en titelhouder Galatasaray, dat een 1-3 overwinning boekte in het hol van de leeuw.

“Fenerbahçe kreeg veel kritiek na die nederlaag”, stelt Ozdemir. “De uitslag had nog groter kunnen zijn. Vooral Mourinho en een aantal spelers moesten het ontgelden. Na de derby waren ook de wedstrijden tegen Union Sint-Gillis (2-1 winst) en Antalyaspor (1-2 winst) niet erg goed. De uitslagen wel, maar het spel niet. De keuzes van Mourinho kwamen hem op kritiek te staan." Wat ook niet helpt, is dat topaankoop En-Nesyri, die vorig seizoen zestien keer scoorde voor Sevilla, nog niet uit de verf komt. "Voor En-Nesyri is twintig miljoen euro betaald, maar hij scoorde pas één keer in tien duels.”

'Cruciale Tadic is de belangrijkste speler van Fenerbahçe'
Voorlopig bestaat de voorkeursaanval van Mourinho dan ook uit spits Dzeko en vleugelaanvallers Saint-Maximin en Tadic. De inmiddels 35-jarige ex-speler van Ajax én FC Twente is door de komst van de Fransman uitgeweken naar de rechterflank. “Tadic is een heel cruciale speler voor Fenerbahçe. Hij scoorde vier keer en gaf drie assists in zeven duels in de Süper Lig. De Fenerbahçe-fans houden van hem. Hij is de belangrijkste speler van het team”, aldus Bozdemir. “Tadic organiseert de aanval en Mourinho houdt aan hem vast.”

'Oosterwolde zal transfer naar grote Europese club maken'
Met Sofyan Amrabat is een andere Eredivisie-bekende nog wat zoekende in Istanbul, nadat hij afgelopen zomer overkwam van Fiorentina. “Amrabat begon tegen Antalyaspor voor het eerst in de basis. Hij is zich nog aan het aanpassen.” Jayden Oosterwolde, die de Enschedese jeugdopleiding doorliep en het eerste elftal haalde, is al enige tijd een vaste waarde. “Oosterwolde is één van de onmisbare schakels in het team. Na zijn komst had hij wat blessures, maar daarna kende hij een geweldig debuut. Hij is een heel belangrijke speler voor Fenerbahçe. Hij zal een transfer maken naar een grote Europese club”, voorspelt Ozdemir.

Ozdemir ziet donderdagavond vooral kansen voor de Tukkers in de omschakeling. “Tegen Fenerbahçe zal Twente de favoriet zijn als ze een hoog tempo en een directe speelstijl hanteren. Als ze in een lager tempo spelen, dan gaat het voordeel naar Fenerbahçe. Ik verwacht dat beide teams in ieder geval zullen scoren”, besluit de Fanatik-verslaggever.