Aalbers over Japanse spelers bij NEC

NEC-directeur Aalbers: 'Hele rit Coldplay gedraaid, hij is een groot talent'

Vandaag om 14:18
Laatste update: om 14:24

Bij NEC - Feyenoord kunnen zaterdagavond vier Japanners aan de aftrap staan: Ayase Ueda bij de bezoekers en Koki Ogawa, Kodai Sano en Kento Shiogai bij de thuisploeg. Carlos Aalbers, technisch directeur bij de Nijmegenaren, zegt bewust te scouten in Japan.

"Japanse spelers hebben een hoge handelingssnelheid, doorgaans een uitstekende techniek, de mentaliteit is in orde. En hoewel de prijzen stijgen is tot op heden de prijs-kwaliteitverhouding goed", zegt Aalbers tegen het Algemeen Dagblad. "Wat ook belangrijk is: je weet waar je aan toe bent als je zaken doet in Japan, de prijzen staan vast, iedereen houdt zich bij transfers aan de afspraken."

Shiogai kwam als laatst van de drie Japanners naar NEC. Hij kwam over van Keio University. "De agent van Sugawara belde en hij zei: Kennen jullie Shiogai en zo ja, zou NEC hem een aanbieding willen doen? Nou, dat wilden wij wel", vertelt Aalbers. "Die agent had ook een andere club kunnen bellen natuurlijk, maar we kennen elkaar al lang. Hij weet hoe ik werk. En met Sano en Ogawa hebben we al Japanners in Nijmegen. Die ouders vonden dat ook belangrijk. Hun zoon van 19 jaar zou alleen naar Nederland komen en zo weten ze dat hij in goede handen is."

Waar Ueda bij Feyenoord een 'volgzaam type' is, zijn de Japanners bij NEC vrij introvert. Aalbers stelt dat dit mede komt omdat ze de Engelse taal nog niet tot in de puntjes beheersen. "Je moet ze een goed gevoel geven. Shiogai zat een keer een paar uur bij mij in de auto. Hij zei dat hij van Coldplay hield, dus hebben we dat heel die rit gedraaid. En dan probeert hij ook te praten. Ja, hij is een groot talent."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en meer! (ft. Rens van Eijden)