Vanenburg lyrisch over Godts bij Ajax

Vanenburg lyrisch over 'échte liefhebber' bij Ajax: 'Pas op vijftig procent'

Vandaag om 09:49

Gerald Vanenburg is lovend over Ajax-aanvaller Mika Godts. De zestigjarige oud-voetballer begeleidde de jonge Belg individueel, alvorens die goedkeuring kreeg om mee te trainen in Amsterdam.

In januari 2023 maakte Godts (19) de overstap van de jeugdopleiding van KRC Genk naar die van Ajax. Na zijn overgang moest hij wachten op goedkeuring van de FIFA, om mee te mogen trainen. "Toen heb ik hem gebeld", laat Vanenburg optekenen door Voetbal International. De oud-international van Oranje helpt vaker jonge voetballers. Door de jaren heen heeft hij veel verzoeken gekregen. "Daar kan ik nooit allemaal op ingaan."

"Dus ik doe het écht alleen, als ik merk dat iemand een échte liefhebber is", benadrukt Vanenburg, die het in Godts zag zitten. "Dat had ik bij Mika direct door. Hij was heel blij dat hij kon trainen, dan is het ook gewoon makkelijk." Vanenburg en Godts gingen met 'eigenlijk alles' aan de slag. "Techniek, trap, stiftballen, over de bal heen kijken tijdens een dribbel, alles door elkaar in een programmaatje. Dat vond hij heerlijk. Mika is zo'n type, waarbij je moet zeggen: Het is nu echt genoeg geweest, we gaan stoppen."

Nog altijd staan Vanenburg en Godts wel eens samen op het veld. "Dan stuurt Mika me tijdens de vakantie een berichtje, of ik tijd heb om te trainen. Ik maak áltijd tijd voor jongens die graag willen", zegt hij. "Ook al sta ik dan elke dag op het veld. Dáár leer je voetbal, daar ben ik van overtuigd. Hoe vaak raakt een speler de bal in een training bij de club: vijftig, zestig keer? Bij mij is dat duizenden keren per training. Alleen een aanname kan je al op vijfhonderd manieren trainen. Daarom is voetbal ook zo leuk." Godts is 'gretig en leergierig', volgens Vanenburg. "Hij kan een heel goede speler worden. Voor mijn gevoel zit hij pas op vijftig procent."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en meer! (ft. Rens van Eijden)