AZ wint met 3-2 van Elfsborg

AZ trekt dankzij Van Bommel en Parrott in spektakelstuk aan langste eind

Vandaag om 20:39

AZ is er na een spektakelstuk in geslaagd IF Elfsborg op de knieën te krijgen. De ploeg van Maarten Martens won in eigen huis met 3-2 van de Zweedse opponent.

Martens koos voor dezelfe elf namen als afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (1-2). Het betekende dat Ibrahim Sadiq, Troy Parrott en Ruben van Bommel opnieuw de voorhoede vormden. Zowel Van Bommel als Parrott liet zich in de eerste tien minuten gelden. Het tweetal kreeg een goede kans, maar vond doelman Isak Pettersson op hun weg.

Uit het niets kwam Elfsborg na tien minuten spelen op voorsprong. Gelukkig voor AZ was de VAR aanwezig in Alkmaar en deze constateerde een buitenspelsituatie, waardoor er een streep door de goal ging. Na ruim twintig minuten kwamen de Zweden alsnog op voorsprong. Timothy Ouma kon van een meter of twaalf binnenschieten.

De reactie van AZ, dat apathisch oogde in het middelste gedeelte van de eerste helft, liet op zich wachten. Toch kwam de reactie nog voor rust. Na een ketser van Pettersson tikte Van Bommel binnen en daarmee was 1-1 de ruststand. Net als voor rust schoten de Alkmaarders na rust uit de startblokken. Ditmaal leverde het wel succes op. Opnieuw was Van Bommel de gevierde man. Onder toeziend oog van vader Mark van Bommel schoot hij de 2-1 tegen de touwen, nadat hij de bal cadeau kreeg van een verdediger van Elfsborg.

AZ wist niet lang stand te houden. Drie minuten na de treffer van Van Bommel moest de ploeg van Martens alweer incasseren. Een afstandsschot van Simon Hedlund was Rome-Jayden Owusu-Oduro te machtig, al leek de bal houdbaar voor de doelman. Het duel stevende af op een gelijkspel, tot Jayden Addai een kwartier voor tijd gevloerd werd in de zestien van Elfsborg. Troy Parrott ging achter de bal staan en faalde niet vanaf de strafschopstip.

Diezelfde Parrott tekende even later nog voor de 4-2, al ging hier een streep door wegens buitenspel. Een slotoffensief van Elfsborg bleef uit - mede door een rode kaart voor aanvoerder Sebastian Holmén na een charge op Parrott - en AZ trok de zege over de streep. Drie welkome punten, gezien het moordende schema van de Alkmaarders. Athletic Club is de eerstvolgende tegenstander voor AZ in de Europa League. Daarna treft AZ onder meer Tottenham Hotspur en Fenerbahçe.