Advocaat Vloet haalt uit naar Heracles

Advocaat veroordeelde Vloet haalt uit naar Heracles: 'Liegen gewoon keihard'

Vandaag om 10:09
Laatste update: om 10:09

Erik Thomas meent dat Heracles wel degelijk op de hoogte was van alle informatie over het dodelijke ongeval dat Rai Vloet veroorzaakte, waarbij een vierjarig kind om het leven kwam. De advocaat van de middenvelder haalt hard uit naar de club uit Almelo in een interview met het Algemeen Dagblad.

Het ongeval vond plaats eind 2021. Vloet reed naar verluidt zo’n 193 kilometer per uur op de A4 bij Hoofddorp en had een alcoholpromillage van 1,18 in zijn bloed. Dat is 'ruim twee keer meer dan toegestaan', weet het AD. Het hoger beroep werd eerder deze maand ingetrokken door zowel Vloet als het Openbaar Ministerie, waardoor de middenvelder zijn 2,5-jarige celstraf uit gaat zitten.

Ten tijde van het ongeval speelde Vloet voor Heracles, dat niet direct ingreep. In januari 2022 maakte hij zelfs nog zijn opwachting voor de ploeg uit Almelo tegen NEC (0-0). Pas na een interview van de ouders van de vierjarige Gio Roos in De Telegraaf ging Heracles door 'nieuwe informatie' over tot actie. "In de weken en maanden na het ongeluk verklaarde Vloet tegenover ons als werkgever meerdere malen dat hij niet harder had gereden dan de toegestane maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, en niet meer had gedronken dan twee alcoholische dranken", klonk het.

Daar is volgens Thomas niets van waar. "Heracles heeft voor de zwakke weg gekozen door Rai weg te sturen", steekt de advocaat van wal. "Met de beste wil van de wereld hebben ze Rai weer laten trainen, dat is prima. Maar ja, toen hij eind januari inviel tegen NEC en werd belaagd door fans, is het bestuur waarschijnlijk ter verantwoording geroepen. Toen hebben ze voor de zwakke weg gekozen, door te zeggen dat ze van niets wisten."

'Heracles liegt gewoon keihard'
"Maar ze liegen gewoon keihard", aldus Thomas, die duidelijk maakt dat er op 1 december 2021 al een gesprek plaatsvond bij de KNVB in Zeist met directeur Rob Toussaint en technisch directeur Tim Gilissen. "Omdat ik als advocaat geen onwaarheden kan vertellen, heb ik ze toen nadrukkelijk verteld dat de gemeten snelheid volgens de politie op 200 kilometer per uur lag." Ook zou Thomas 'nadrukkelijk' hebben verteld dat Vloet te veel gedronken had.

'Puur om hun eigen straatje schoon te vegen' bracht Heracles later het statement uit volgens Thomas. "Het stond allemaal in het politierapport. Nee, het is gewoon heel simpel: ze zijn door hun eigen fans onder druk gezet. En dachten toen: weet je wat, we geven Rai een trap na."

Wiljan Vloet: 'Ik zit hier niks goed te praten'
Naast Thomas had vader Wiljan Vloet ook contact met Heracles na het eerste gesprek. Bovendien was de oud-trainer aanwezig bij het tweede gesprek. "Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die denken: hij praat zijn zoon na, dat ik hem verdedig. Maar het is daar gewoon besproken. Ik zit hier niks goed te praten. Het is afschuwelijk wat er is gebeurd. En Rai verdient een straf. Maar ik kan alleen maar zeggen: ik ben bij dat tweede gesprek geweest, weet wat daar verteld is. Daarom vind ik het echt onbegrijpelijk en ik snap oprecht niet dat de club niet zegt wat er daadwerkelijk is besproken. Natuurlijk, het was allemaal nog vers, er was veel emotie. Maar toen Heracles vroeg of Rai echt de waarheid sprak, heeft hij direct alles op tafel gelegd."

Heracles zou Vloet in het tweede gesprek zelfs nog een contractverlenging van een jaar met duidelijke afspraken over transfersommen hebben afgesproken. Zo konden de Heraclieden nog aan de middenvelder verdienen. Heracles is meermaals om een reactie gevraagd door het AD. "Het is niet waar wat zij zeggen", is het enige wat Toussaint los wilde laten. 

Beluister de nieuwste #DoneDeal over de comeback van Ihattaren en buitenkansjes voor PSV en Ajax (ft. Bram Bakker)!