Van Hooijdonk velt hard oordeel over Weghorst

Afellay snapt niets van aankoopbeleid Ajax: 'Het is toch armoede...'

22 september om 23:55

Pierre van Hooijdonk denkt dat Ajax er geen goed aan heeft gedaan om Wout Weghorst aan te trekken. Ook Ibrahim Afellay is kritisch op het aankoopbeleid van de Amsterdammers, zo blijkt in Studio Voetbal.

Van Hooijdonk vindt niet dat Weghorst veroordeeld moet worden op zijn optreden in Deventer. "Als je kijkt wat voor type spits Weghorst is, dan kun je niet de schuld geven aan Weghorst. Dat is geen speler die zelf de bal krijgt, omdraait en twee man gaat passeren. Het is een nummer negen, maar een andere nummer negen dan Brobbey. Brobbey is veel sneller dan Weghorst, en daardoor sowieso een grotere plaag voor de tegenstander."

"Voor dít Ajax is Brobbey gewoon met voorsprong de ideale spits", vervolgt Van Hooijdonk. "Als je een veel beter Ajax zou hebben, dan zou je best met Weghorst in de spits kunnen spelen. Dan krijg je een soort Haller die in de zestien kan wachten tot de bal voorkomt." Vervolgens krijgt Van Hooijdonk de vraag of Ajax er wel goed aan heeft gedaan om Weghorst te halen. "Als pinchhitter, maar je hebt Akpom die het vorig jaar met elf goals als pinchhitter hartstikke goed gedaan heeft. Dus nee."

Ook Afellay heeft geen goed woord over voor het aankoopbeleid bij Ajax. "Je hebt met Julian Rijkhoff erbij vier centrale spitsen, maar voor Godts en Traoré heb je voor de flanken niet eens een alternatief. Het is toch armoede dat je daar in de tweede helft Gaaei moet brengen."