Interview met Slingers over de problemen van Kuyt bij Beerschot

Grote problemen voor Kuyt in België: 'Deed werkelijk pijn aan de ogen'

Vandaag om 14:30

Dirk Kuyt is met Beerschot werkelijk dramatisch begonnen aan het nieuwe seizoen. De club bungelt momenteel onderaan, met slechts één punt uit zeven wedstrijden. Wat valt de Nederlandse trainer het meest te verwijten? En is een ontslag aanstaande? Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur, duidt de zorgwekkende situatie in het Kielstadion. 

Kuyt stapte in december van 2023 in bij Beerschot. Na zijn teleurstellende en korte periode bij ADO Den Haag, slaagde hij erin om de club naar het hoogste niveau in België te loodsen. "Dat Beerschot vorig seizoen kampioen is geworden, was eigenlijk onlogisch", vertelt Slingers. "De resultaten waren niet zo geweldig, maar net iets beter dan tig concurrenten die nog meer punten verloren."

Na de promotie was het even onduidelijk of Kuyt aan zou blijven bij Beerschot. Dat gebeurde wel. Een grove fout, constateert Slingers. "Kuyt wist dat zijn ploeg eigenlijk materiaal is voor het tweede niveau, en dat er niet echt middelen waren om zich écht te verbeteren. Hij had slimmer moeten zijn en als kampioen moeten vertrekken."

'Ja, dan zie je sterretjes'

Zeven competitiewedstrijden, zes verliespartijen, één schamel puntje en slechts zes gemaakte doelpunten later hangt de vlag er bij de Antwerpse club heel anders bij. Kuyt krijgt het maar niet op de rit, en doet volgens Slingers vreemde dingen. "Beerschot speelde vorig seizoen op de helft van de tegenstanders. Nu is het een ploeg die moet hangen op de eigen helft om er daarna uit te komen, maar daar heeft het de spelers niet voor. Ze spelen nu in een 3-4-3, maar kunnen niet dominant zijn. Ja, dan zie je sterretjes. Wat ik ook geen goed teken vind, is dat je van doelman begint te wisselen. Dat deed Kuyt afgelopen weekend."

Kuyt op de bank van Beerschot (12 januari 2024)

'Gaan snel weten of het bestuur coulant is'

De voormalig speler van Feyenoord, Liverpool en Oranje zal het tij snel moeten keren. Anders duurt het mogelijk niet lang meer voordat het doek valt. Sportief directeur Benjamin Ehresmann sprak onlangs nog zijn steun uit aan Kuyt, maar het kan snel lopen in de voetballerij. "Geen enkele coach staat er met één op 21 (mogelijke punten) goed op. We gaan snel weten of het bestuur van Beerschot echt zo coulant is. De volgende twee wedstrijden zijn immers tegen STVV en Antwerp. STVV bengelt ook onderin met zes punten. Bij verlies zou het kloof al acht punten zijn."

Vertrouwen in een ommekeer voor Kuyt en co. heeft Slingers niet echt. "Eerlijk: het spel van Beerschot, daar word je helaas niet warm van. Ik keek onlangs nog het duel met Standard, negentig minuten lang. Dat deed werkelijk pijn aan de ogen."