Douglas over Memphis bij Corinthians

Monsterklus voor Memphis: 'Alleen de Spaanse en Engelse competitie zijn sterker'

Vandaag om 12:00

De transfer van Memphis Depay naar Corinthians was lang onderwerp van gesprek in Nederland. Douglas Franco Teixeira (36), die tussen 2007 en 2013 furore maakte bij FC Twente, heeft het op de voet gevolgd. De voormalig verdediger, geboren en opgegroeid in Brazilië én fan van Timão, stelt in gesprek met VoetbalPrimeur dat Memphis het zwaar gaat krijgen in de Série A.

Douglas groeide op in Florianópolis, een stad ten zuiden van São Paulo, de thuisstad van Corinthians. "Nee, ik was niet verrast", zegt hij in gesprek met deze website over de stap van Memphis. "Ik ben fan van Corinthians, het is mijn club. Dus ik vind het zeker mooi."

Als Memphis advies had ingewonnen bij Douglas, had hij wellicht nog een extra keer nagedacht. "Als hij mij had gevraagd of hij er goed aan doet om daarheen te gaan, had ik nee gezegd. Corinthians zit er niet zo lekker in", zegt Douglas met gevoel voor understatement. De club staat met nog twaalf speelrondes te spelen twee punten onder de degradatiestreep.

'Alleen de Spaanse en Engelse competitie zijn sterker'

"Maar, Corinthians is zó'n grote club!", vervolgt Douglas, die uitlegt waarom hij Memphis wel begrijpt. "Corinthians heeft de beste supporters ter wereld. De fans staan er áltijd achter. Als de club eenmaal draait, zit hij bij een topclub. Máár, hij moet er klaar voor zijn, want de competitie is heel zwaar." In Nederland staat de Série A niet heel hoog aangeschreven. Douglas breekt een lans voor de Braziliaanse competitie. "Ik denk dat alleen de Spaanse en Engelse competitie sterker zijn. De Braziliaanse competitie is beter dan de Eredivisie en de Bundesliga. Je kan het niet vergelijken."

Douglas probeert uit te leggen wat de Série A zo sterk maakt. "Er spelen alleen maar topspelers. Als je kijkt naar Palmeiras, Cruzeiro EC, São Paulo FC..." En: "Er worden andere dingen gevraagd in Brazilië. Je speelt zeventig wedstrijden per jaar. Je voetbalt elke drie dagen." De oud-verdediger trekt een duidelijke conclusie. "Nederlanders gaan een heel ander beeld krijgen van de Braziliaanse competitie."

Braziliaanse clubs spelen gedurende het seizoen twee competities. Van mei tot december wordt de Série A, de reguliere competitie, afgewerkt. Tussen januari en mei worden de staten-kampioenschappen gehouden. Memphis met Corinthians strijdt dan om het kampioenschap van São Paulo. De dertigjarige spits kan dus flink aan de bak. "Hij gaat het zwaar krijgen, maar ik denk dat hij het goed aankan", aldus Douglas.

'Groter dan Ronaldo wordt niemand'

De beelden vertelden genoeg. Memphis werd bij aankomst in Brazilië groots onthaald. Douglas weet dat Memphis nu al een grote meneer is in het Zuid-Amerikaanse land. "Ronaldo komt natuurlijk uit Brazilië, groter dan hem kan je niet worden. Maar de mensen zijn heel blij met de komst van Memphis, ja."


Douglas Franco Teixeira.

"Niet alleen bij Corinthians, maar de hele Braziliaanse competitie is blij dat hij is gekomen", gaat Douglas verder. "Als een speler met zo’n status binnenkomt, is dat voor de competitie mooi. Dat weegt allemaal mee."

Memphis wacht een loodzwaar karwei. De Nederlander moet in het restant van de competitie voor lijfsbehoud zorgen. "Of het lukt? Ik hoop het", lacht Douglas. "Wat ik zei: het is heel zwaar. En Corinthians heeft veel punten laten liggen. Ik hoop dat alles goedkomt." De Tukker probeert zoveel mogelijk van zijn favoriete club te volgen. "Als ze om 00.00 uur of 01.00 uur Nederlandse tijd spelen, probeer ik te kijken. Maar als ze 04.00 uur spelen, sla ik hem over. Dan kijk ik de wedstrijd de volgende dag terug."