Politiebond ziet gemiste kans voor rellende Ajax-fans

Politiebond ziet gemiste kans voor rellende Ajax-fans: 'Echt waanzin, ben woest'

16 september om 06:54

De Nederlandse politiebond is woedend op de fans van Ajax, die zondag voor ongeregeldheden zorgden tijdens een demonstratie in Amsterdam. Voorzitter Nine Kooiman vindt het gedrag van de Ajax-supporters onbegrijpelijk.

De Amsterdamse aanhang verzamelde zich zondag op het Leidseplein, nadat het Eredivisie-duel met FC Utrecht niet door kon gaan vanwege de politiestaking. Eerder ging er al een streep door De Klassieker tegen Feyenoord. De demonstratie liep echter helemaal uit de hand. Rellende hooligans zochten de confrontatie met de politie, staken zwaar vuurwerk af, gooiden met bakstenen en vernielden onder meer politiebusjes.

"Het gaat mis op het feit dat deze mensen de kans hadden om te laten zien dat het een keertje zonder politie-inzet kan. Ze hadden ook naar het hoofdbureau kunnen gaan om een keer te applaudisseren", reageert Kooiman bij Renze Op Zondag. "Wát fijn dat de wedstrijden over het algemeen gewoon door kunnen gaan, met zo ontzettend veel politie-inzet. Dankjewel. In plaats daarvan slopen ze het hoofdbureau."

"Ik vind het echt waanzin wat er gebeurt. Ik ben woest", gaat Kooiman verder. "Het vreet aan je. Het maakt duidelijk hoe zwaar en ingewikkeld de politie-inzet soms is en waarom het nodig is om te strijden voor het vroegpensioen."

Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, baalt eveneens. "Je kunt het onverdedigbare niet verdedigen. Dit is zo erg, dit moet gewoon niet gebeuren. Dit heeft niets met voetbal te maken." Hij plaatst wel een nuance. "Er worden meer dan achthonderd wedstrijden per jaar georganiseerd en bij minder dan één procent is er een probleem. Dat is veel te veel, maar er gaat heel erg veel goed in het voetbal. Er is vanuit het voetbal hartstikke veel waardering voor de politie. Wij kunnen niet zonder, zoals de samenleving niet zonder kan. Het is al best bijzonder dat het voetbal ervoor zorgt dat de veiligheid in het stadion helemaal zonder politie gebeurt."

Kooiman pareert die laatste woorden van de oud-bestuurder van Feyenoord. "Ik vind het waanzin. Er staan stewards onder zware druk en er komen mensen met stadionverbod in het stadion. Als je dat al niet op orde hebt, dan heb je dat buiten ook niet. In het stadion kun je ook maatregelen treffen om de veiligheid buiten ook te creëren", besluit zij.