Been en Kwakman reageren op oorwassing Heerenveen

Heerenveen wordt gefileerd: 'Het is wel betaald voetbal waar we het over hebben'

15 september om 08:03

Analisten Kees Kwakman en Mario Been kunnen geen begrip opbrengen voor de spelopvatting van SC Heerenveen op bezoek bij AZ. De Friezen leden, mede door de aanvallende speelstijl, een 9-1 nederlaag in Alkmaar.

In de tweede helft kreeg Heerenveen zeven treffers om de oren. Been weet hoe het is om zo'n afgang mee te maken. "Als het 3-1, 4-1, 5-1 wordt, ik heb het zelf ondervonden, dan zakt de moed in je schoenen. Dan laat je dingen lopen, geef je niet meer honderd procent en betekent elke aanval een tegengoal", stelt de analist bij ESPN.

"Ze staan achter hoe ze willen voetballen. Of dat verstandig is, daar hebben wij dan weer een mening over", vervolgt Been zijn verhaal. "Je moet als ploeg inzien dat dit geen zin heeft. Je moet spelen naar de mogelijkheden van de spelers die je opstelt", legt de analist uit. Hij vindt dat trainer Robin van Persie ook moet werken aan andere aspecten. "Ze moeten een Plan B hebben. Sparta wil ook graag opbouwen, maar zij hebben met een lange bal op Lauritsen een Plan B."

Kwakman sluit zich aan bij de woorden van Been. "Van Persie is er twee maanden en hij start met zijn filosofie. De spelers moeten daaraan wennen en dat heeft tijd nodig. Dat is niet zo gek", vertelt hij. "Je hebt ook met kwaliteit van spelers te maken. Sam Kersten, Pawel Bochniewicz, Oliver Braude… Opbouwend vind ik dat het beter kan. Je moet je afvragen of je dit bij AZ-uit moet doen."

Ook Kwakman begrijpt niet dat Heerenveen zich niet heeft aangepast aan de tegenstander. "Je hebt heel veel tegenstanders waar je dit tegen kunt doen, maar je moet ook kunnen zeggen dat je tegen sommige tegenstanders nog niet goed genoeg bent om dit te doen", zegt de analist. "Köhlert geeft na een tijdje aan dat hij de bal niet wil hebben in de opbouw, want het staat 5-1. Dat is een logische reactie. Toch gaan ze opbouwen en dan raakt Heerenveen de bal kwijt. Het is wel betaald voetbal waar we het over hebben."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Memphis, het bijzondere project in Indonesië, Ajax en FC Buitenkans!