Gullit over racisme en discriminatie

'Eerst was ik dat schattige krullenkoppie, daarna werd ik die teringneger'

14 september om 17:09

Ruud Gullit heeft tijdens zijn rijke voetbalcarrière geregeld te maken gekregen met discriminatie en racisme. Dat vertelt de oud-voetballer in een interview met De Telegraaf. De 66-voudig Oranje-international maakt momenteel deel uit van de commissie Mijnals, een organisatie die zich inzet voor meer diversiteit in het Nederlandse voetbal.

Gullit geeft openhartig aan dat hij zeker te maken heeft gehad met discriminatie en racisme. "Eerst was ik dat schattige krullenkoppie, maar vanaf een jaar of twaalf werd ik die teringneger", begint hij. "Mensen gingen me anders laten voelen omdat ik half Surinaams ben. Dat was confronterend. Ik wist dat ik beter moest zijn dan de rest, want je valt op. Dat was een extra motivatie, ik zag het niet als een belemmering. Maar leuk is het niet. En ook niet oké als je tijdens het uitgaan wordt geweigerd of er bij de douane vaak wordt uitgepikt", vervolgt hij.

Gullit vervolgt zijn verhaal met voorbeelden uit de voetbalstadions. "In mijn tijd werd er ook al van alles vanaf de tribune geroepen. Ik dacht altijd: jij bent banger voor mij dan ik voor jou. En voelde me sterker worden. Maar dat ligt voor veel mensen die worden gediscrimineerd, anders. Ik heb me eruit kunnen voetballen, zij zijn niet in de positie dat ze iets uitzonderlijks kunnen", besluit hij.