Voorlopig geen nieuwe politiestakingen in Eredivisie

Goed nieuws voor Eredivisie en Ajax: voorlopig geen nieuwe politiestakingen

13 september om 15:54

De politie ziet voorlopig af van meer acties rond Eredivisie-wedstrijden. Dat is het gevolg van een kleine doorbraak in het conflict over het vroegpensioen, meldt De Telegraaf. 

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel heeft de politiebonden uitgenodigd voor een gesprek om de vastgelopen onderhandelingen alsnog vlot te trekken. Vanwege die handreiking zijn nieuwe stakingen, in ieder geval voorlopig, van de baan. 

De voor dit weekend aangekondigde acties gaan wél door. Zo werd Ajax - FC Utrecht al afgelast in de Eredivisie. Ook lopende acties, zoals het niet uitschrijven van boetes voor lichte overtredingen en geen bijstand verlenen aan deurwaarders, duren voort. De politie was ook van plan om actie te gaan voeren richting Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen, maar dat gaat nu niet door.

Ook het betaald voetbal blijft nu buiten schot wat betreft nieuwe stakingen. "We zullen als politiebonden nu eerst naar de minister luisteren. We willen horen waar hij concreet mee komt en welke handreikingen hij doet", stelt voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond (NPB) in De Telegraaf.

Kooiman denkt wel dat de stakingen effect hebben gehad. "Het zijn deze acties, zoals het uitschrijven van minder bekeuringen bij lichte overtredingen, geen bijstand van politie aan deurwaarders én vooral de hardere acties rond het voetbal, die de druk enorm hebben opgevoerd. Dankzij de inzet van deze collega’s die maandenlang actie hebben gevoerd, zit er eindelijk beweging in dit langslepende conflict."

De politiebonden strijden al maanden voor een vroegpensioenregeling (RVU). Vooral Ajax was het slachtoffer. Door de duels met Feyenoord en FC Utrecht ging een streep.