Harde kritiek op politie: 'Staak op Prinsjesdag'

'Politiebonden chanteren open en bloot, ga staken op Prinsjesdag als je durft'

12 september om 21:22

Dat het voetbal keer op keer het slachtoffer is van de politiestakingen en niet de politiek, wekt ergernis. Algemeen Dagblad-verslaggever Sjoerd Mossou vraagt zich af waarom agenten niet op Prinsjesdag het werk neer durven te leggen.

Vooral Ajax wordt getroffen door de stakingen. De Klassieker tegen Feyenoord en het duel met FC Utrecht kunnen niet doorgaan. Mossou ziet het hoofdschuddend aan en slaat terug in zijn column in het AD.

'Dat de politievakbonden zich doelbewust op het voetbal richten, puur omdat ze dan zeker weten dat er publiciteit van komt, werd vroeger nog weleens lafjes ontkend of gebagatelliseerd, en anders weggemoffeld. Die tijd is voorbij', merkt Mossou. 'Maarten Brink, de projectleider van de acties, vertelde openlijk aan ESPN dat de politie doelgericht de wedstrijden uitkiest met de grootste impact. De Champions League is ook niet veilig, riep Brink er strijdlustig bij.'

Mossou heeft een duidelijke mening over de acties. 'De bonden chanteren niet alleen open en bloot, ze doen dat over de rug van steeds dezelfde bedrijfstak. De acties treffen slechts de grote groep burgers die toevallig van voetbal houdt: grofweg een onschuldige dwarsdoorsnee van de samenleving.'

'De politie zou komende week ook spectaculair en doelgericht kunnen gaan staken op Prinsjesdag, als ze durfden, want dan zit de hele politieke elite bij elkaar in Den Haag, maar blijkbaar is dat de bedoeling niet. Best wel gek: er gaat niemand dood van een afgelaste Prinsjesdag, je zet vakkundig de vijand in zijn hemd - en de impact is nóg veel groter dan bij een potje voetbal', besluit Mossou.