NEC wekt verbazing door mogelijke samenwerking met Saudi-Arabië

NEC wekt verbazing door mogelijke samenwerking: 'Land wil imago oppoetsen'

12 september om 11:15
Laatste update: 14 september om 13:54

NEC heeft voor verbazing gezorgd door aan te kondigen mogelijk een samenwerking aan te gaan met de voetbalbond van Saudi-Arabië. Amnesty International heeft zijn zorgen uitgesproken, de KNVB wil zich er niet over uitspreken en de Nijmegenaren stellen dat het nog lang niet zover is.

Vorige week werd bekend dat Rakan Al-Ghamdi voor een jaar wordt gehuurd van Al Nassr uit Saudi-Arabië. In het persbericht kwam naar buiten dat er een mogelijke samenwerking komt met de voetbalbond van Saudi-Arabië. "Het huren van Rakan is een eerste intentie om te onderzoeken of de Saoedische bond en NEC op termijn iets voor elkaar kunnen betekenen", aldus technisch directeur Carlos Aalbers.

NEC wil niet concreet ingaan op aanvullende vragen van De Gelderlander over dit onderwerp. "Momenteel valt er niets concreets over te zeggen, omdat we hebben afgesproken eerst een verkenningsfase te doorlopen en contacten op te doen", vertelt een woordvoerder. "In deze periode traint en speelt Rakan een seizoen mee bij de onder 21 en wordt zijn niveau bekeken."

De KNVB weigert op zijn beurt een kant te kiezen in deze kwestie. "De KNVB gaat niet over de bedrijfsvoering van individuele clubs", zegt een woordvoerder van de bond. "Heel veel meer valt er voor ons dan ook niet over te zeggen en dat doen we dan ook niet."

Bij Amnesty International hoopt men dat NEC zich bewust is van de gevoeligheid van dit onderwerp. "Dat Al-Ghamdi naar NEC gaat, daar hebben we niet per definitie iets op tegen", begint een woordvoerder. "Maar NEC moet begrijpen dat de vele sportontwikkelingen in Saoedi-Arabië een breder doel dienen. Saoedi-Arabië gebruikt glimmende sportevenementen om af te leiden van de verschrikkelijke mensenrechtensituatie. Het land doet er alles aan om het imago op te poetsen en het te doen líjken alsof er een hoop verbetert, maar dat is schone schijn."