Derksen over politiestakingen

Derksen over stakingen: 'Ajax kan overbodige spelers uniform aan laten trekken'

11 september om 17:29

Johan Derksen snapt dat burgemeesters als Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb risicowedstrijden zonder politiebegeleiding niet door laat gaan. Bij Vandaag Inside somt de oud-voetballer een aantal oplossingen op. Sommigen met een knipoog.

De politie staakt vanwege de onvrede over de pensioenregeling. Het voetbal wordt door de stakingen geraakt. Ajax in het bijzonder. De Amsterdammers speelden uit bij NAC al zonder politiebegeleiding. Dat duel verliep zonder problemen. De wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht werden nog niet gespeeld. Aboutaleb en Halsema, burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam durfden het niet aan. Derksen begrijpt die beslissing. "Je kan als burgemeester niet een wedstrijd plannen zonder politiebegeleiding", aldus de journalist. "Dat is onverantwoord."

"De politiekosten per wedstrijd…dat kan nog weleens een discussiepunt worden", stipt Derksen aan. "Dat is natuurlijk niet proportioneel. Bij koningsdag of andere festiviteiten moet de politie ook opdraven, maar als je al die wedstrijden gaat optellen. Wat dat kost. Dat maken ze nooit bekend, maar dat moet een godsvermogen zijn."

Toch heeft Derksen liever Ajax-Feyenoord dan koningsdag. Er moet volgens de journalist iets worden gedaan om de kosten te drukken. "Het is het typische Nederlandse volksvermaak voor de gewone man. Dat mag wat kosten, maar het rijst de pan uit. Dat komt door die groep hooligans die alleen meegaan om een teringzooi te schoppen. Als de uitspelende club geen supporters mee mag nemen, dan los je al heel veel op."

"Het is toch al veel minder dan jaren geleden?", reageert René van der Gijp. "Toen was het altijd raak." Daar is Derksen het niet mee eens. "Het is nog wel regelmatig raak", vindt de journalist, die daarna met een knipoog de ideale oplossing aandraagt om wedstrijden van Ajax toch door te kunnen laten gaan. "Ajax zou wat overbodige selectieleden een uniform aan kunnen trekken."