Derksen niet verbaasd over angstcultuur bij voetbalclubs

Derksen gaat in op 'angstcultuur' bij AZ: 'Ajax-baas komt er ook niet goed vanaf'

4 september om 14:49

Johan Derksen is niet verbaasd door de grote prestatiedruk die er heerst binnen jeugdlopleidingen van voetbalclubs. Finn Berk, die voorheen actief was in de AZ-opleiding, deed bij Vandaag Inside zijn verhaal en omschreef het als een 'angstcultuur'.

Berk schreef het boek Voetbaldroom, waarin hij zijn verhaal doet over het leven. Berk deelt onder meer dat hij structureel denigrerend werd aangesproken door zowel trainers als teamgenoten in de jeugdopleiding van AZ.

Derksen is niet verbaasd door het verhaal van Berk en vertelt over zijn eigen verleden. "Ik kijk er niet van op, ik heb die tijd ook meegemaakt. Je werd als nieuwkomer ontzettend onder druk gezet. Je stelt binnen een organisatie helemaal niets voor, het gaat alleen om de spelers van het eerste elftal. Het is een heel hard milieu, daar moet je tegen kunnen."

De oud-voetballer trekt vervolgens een vergelijk met Louis van Gaal. "Al die jeugdtrainers zijn een beetje 'kleine Van Gaaltjes', terwijl Van Gaal met zijn achtergrond in het onderwijs toch anders met mensen omgaat. Ze proberen allemaal de harde jongen te zijn."

Derksen kraakt ook nog een kritische noot over Marijn Beuker, die inmiddels directeur voetbalzaken bij Ajax is. "Die jongen die nu de baas is bij Ajax komt er ook niet goed vanaf", vervolgt Derksen. "Die liep maar een beetje mooi weer te spelen en met zijn handjes te wapperen. Niemand wist wat hij deed, maar hij streek wel de eer op van de talenten die doorbraken", besluit de voormalig speler van onder meer HFC Haarlem en SC Cambuur.