Van der Vaart en Janssen laken belofte van Koeman

Van der Vaart en Janssen laken Koeman: 'Je zet hem heel erg onder druk'

9 september om 10:18

Rafael van der Vaart en Theo Janssen hebben hun vraagtekens gezet bij de keuzes van bondscoach Ronald Koeman. Laatstgenoemde heeft de belofte gedaan dat Brian Brobbey start in het Nations League-duel met Duitsland, maar dit is volgens het tweetal geen goede beslissing.

Voorafgaand aan het duel met Bosnië en Herzegovina gaf Koeman aan dat Brobbey in de basis zal starten tegen Duitsland. Joshua Zirkzee kreeg op zijn beurt de kans tegen Bosnië en maakte bij zijn basisdebuut na dertien minuten al zijn eerste doelpunt voor Oranje. "Ik had eigenlijk gehoopt dat hij (Koeman, red.) het had omgedraaid", stelt Janssen bij Studio Voetbal. "Rüdiger wil graag tegen een speler spelen die hem opzoekt, waar hij duels tegen kan uitvechten. Zirkzee is een speler die continu uit de spits weggaat. Daar heeft Rüdiger het moeilijker mee. Ik snap de keuze dan ook niet helemaal."

Brobbey mag zich tegen Duitsland laten zien aan Koeman, maar Van der Vaart oordeelt dat het de Ajax-spits niet makkelijk wordt gemaakt. "Zirkzee speelt en maakt een doelpunt. Dan komt een andere spits (Weghorst, red.) erin en die maakt ook een doelpunt. Dan moet jij spelen tegen Duitsland", legt de oud-voetballer uit. "Je zet Brobbey ook heel erg onder druk. Ik denk dat hij daar wel mee om kan gaan en in topvorm is hij echt een goede spits."

Van der Vaart verwacht dat Brobbey zich zal moeten bewijzen tegen Duitsland. Niet alleen bij het Nederlands elftal concurreert hij voor de spitspositie, want ook bij Ajax lijkt Brobbey niet meer zeker van zijn plek na de komst van Weghorst. Van der Vaart vindt dat Koeman zichzelf in de vingers heeft gesneden door Brobbey een basisplaats te beloven. "Ik had Zirkzee ook gewoon laten staan. Het klopt op dit moment. Maar als je het van tevoren zegt, kan je er niet op terugkomen."