De Ligt zelfkritisch na rol bij tegentreffer van Oranje

Zelfkritische De Ligt: 'Voor mijn gevoel deed ik 95 procent van de dingen goed...'

8 september om 09:41

Matthijs de Ligt baalt van zijn rol bij de tweede tegentreffer van het Nederlands elftal tegen Bosnië en Herzegovina (5-2). Na een EK zonder speelminuten kreeg de verdediger weer de kans in Oranje, maar - niet voor de eerste keer in zijn carrière - ging hij in de fout.

"Het belangrijkste is dat we hebben gewonnen. Maar die tweede tegengoal reken ik mezelf aan", laat De Ligt na afloop optekenen door NU.nl. "Het gebeurde in een split second. Die voorzet kwam, maar ik kwam niet helemaal goed uit met mijn passen. Er was een beetje twijfel. Toen ging het mis."

Bij de tegentreffer gokte De Ligt op het uitkomen van doelman Bart Verbruggen, maar laatstgenoemde stond te ver van de situatie af. "Ik dacht dat Bart dichterbij was", aldus de verdediger. "Maar Bart kon daar niet zijn. Het is niet zijn fout. Ik had de bal weg moeten schieten of koppen, maar was te gefocust op de bal."

Of de rentree van De Ligt in Oranje extra druk met zich mee bracht? "Je wordt toch een soort van getest", antwoordt hij. "Niet dat ik het zo voelde, maar als je helemaal niet speelt op het EK en nu opeens in de basis staat, is dat toch hoe mensen van buitenaf het zien. En voor mijn gevoel deed ik 95 procent van de dingen in de wedstrijd goed. Maar ik maakte een fout en dat is wat overheerst. Daar word je als verdediger op afgerekend. Ik moet me er niet druk om maken, maar dat is iets wat wel er gebeurt."

Desondanks probeert De Ligt zijn fout te relativeren. Hij wist op eerdere missers in zijn loopbaan. "Ik heb dit soort foutjes eerder gemaakt, ook in mijn glorietijd", aldus de mandekker. "Ik moet de positieve punten uit dit optreden halen. 90 minuten spelen in Oranje, daar ben ik wél erg blij mee."