Vernieuwd Oranje wint van Bosnië en Herzegovina

Vernieuwd en fris Oranje loopt pas laat uit tegen Bosnië en Herzegovina

7 september om 22:42
Laatste update: 7 september om 22:57

Het vernieuwde Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd van dit Nations League-seizoen gewonnen. Oranje was met 5-2 te sterk voor Bosnië en Herzegovina. Tijjani Reijnders was de absolute uitblinker voor Nederland.

Een Nederlands elftal met wat andere namen in de basis dan op het afgelopen EK, oogde fris tijdens de openingswedstrijd van de Nations League. Ryan Gravenberch kreeg een plekje op het middenveld van Ronald Koeman, terwijl Joshua Zirkzee in de spits mocht beginnen.

Zirkzee bekroonde zijn basisplaats na slechts dertien minuten al met zijn eerste doelpunt voor Oranje. Na een gekraakt schot van Xavi Simons, kopte de spits van Manchester United de bal achterwaarts in het doel.

Daar kon het Nederlands elftal een klein kwartiertje van genieten, want in minuut 27 zette Ermedin Demirovic zijn land uit het niets op gelijke hoogte. Oranje moest dus weer aan de bak om de voorsprong terug te pakken. Dat lukte op slag van rust; Reijnders, die eerder al heel dicht bij de 2-1 was, schoof de tweede Oranje-goal binnen op aangeven van Zirkzee.

Vrij snel na rust breidde Cody Gakpo de voorsprong van Oranje uit naar 3-1. Op aangeven van uitblinker Reijnders kon Gakpo de bal in een leeg doel tikken. Het Nederlands elftal was na het doelpunt van Gakpo heer en meester in het Philipsstadion, tot aan de plotselinge aansluitingstreffer van Bosnië. Matthijs de Ligt was ervaren spits Edin Džeko compleet uit het oog verloren en de 38-jarige aanvaller van Fenerbahçe bracht de hoop terug voor zijn land.

Invaller Wout Weghorst maakte aan alle Bosnische hoop een einde door in minuut 88 de 4-2 binnen te knallen. Doelman Nikola Vasilj wist een schot van Quinten Timber nog te pareren, maar Weghorst was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te schieten. Simons zorgde in de extra tijd voor de kers op de taart; hij zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Donyell Malen en knalde de 5-2 binnen.