Hier speelt Oranje voor in Nations League

Hier speelt Oranje voor in Nations League: WK-vangnet en fors prijzengeld

11 september om 10:30
Laatste update: 11 september om 10:30

Het Nederlands elftal is begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Oranje nam het in de eerste groepswedstrijden in de Nations League op tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2). Maar wat staat er op het spel in de Nations League? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Nations League dient als WK-vangnet

De Nations League werd in het leven geroepen om de vriendschappelijke interlands te vervangen. De Europese voetbalbond doet zijn best om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo kan de Nations League als vangnet dienen in het geval Nederland zich niet via de kwalificatie weet te plaatsen voor het WK 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

De Europese kwalificatie voor het mondiale eindtoernooi gaat in december 2024 van start. De twaalf groepswinnaars kunnen hun tickets boeken, de nummers twee gaan naar de play-offs. Mocht de ploeg van bondscoach Ronald Koeman daar niet bij horen, dan geldt de Nations League dus als mogelijke escape. De vier beste groepswinnaars van de Nations League, uit alle divisies, die zich via de WK-kwalificatie niet hebben geplaatst, mogen alsnog meedoen aan bovengenoemde play-offs.

De twaalf nummers twee uit de WK-kwalificatie én de vier Nations League-teams strijden nog om vier WK-tickets. In totaal vaardigt Europa dus zestien landen af naar de VS, Mexico en Canada.

Langere route naar Final Four

De opzet van de Nations League is iets veranderd. De vier groepswinnaars uit Divisie A plaatsen zich niet langer direct voor de zogeheten Final Four. Zij nemen het nu eerst in een kwartfinale op tegen één van de nummers twee. Een plek bij de eerste twee is voor Nederland dus voldoende om de volgende ronde te bereiken. De kwartfinale gaat bovendien over twee wedstrijden, in tegenstelling tot de halve eindstrijd en finale.

Nederland zit zoals bekend in een poule met Duitsland, Bosnië en Hongarije. De hekkensluiter degradeert aan het einde van de rit naar Divisie B, de nummer drie moet degradatie zien te voorkomen via play-offs. Met het oog op het WK-vangnet zal de ploeg van bondscoach Ronald Koeman er echter veel aan gelegen zijn om als groepswinnaar te eindigen.

Prijzengeld in de Nations League

Het WK is niet de enige reden voor Oranje om zijn beste beentje voor te zetten. In de pogingen om de Nations League zo interessant mogelijk te maken, stelt de UEFA ook flink wat prijzengeld beschikbaar. Het exacte bedrag voor deze editie is nog niet onthuld, maar bedraagt naar verwachting wederom zo’n 120 miljoen euro in totaal.

Deelname aan het toernooi levert de KNVB meteen een financiële opsteker van 2,25 miljoen euro op. De groepswinnaars in Divisie A krijgen een bonus van nog eens 2,25 miljoen. De teller kan tijdens de Final Four vervolgens flink oplopen. De winnaar ontvangt 6 miljoen, de nummer twee 4,5 miljoen, de nummer drie 3,5 miljoen en de nummer vier 2,5 miljoen.

Zodoende kan het Nederlands elftal in het gunstigste geval zo’n 10,5 miljoen euro verdienen met de Nations League.