Het transferrapport van Feyenoord 2024

Het transferrapport van Feyenoord: Priske moet roeien met de riemen die hij heeft

5 september om 11:00
Laatste update: 6 september om 20:35

Het ambitieuze Feyenoord zag met Arne Slot, Mats Wieffer, Lutsharel Geertruida en Yankuba Minteh sleutelfiguren van de Rotterdamse succesjaren de deur van De Kuip achter zich dichttrekken. Technisch directeur Dennis te Kloese mikte op 'versterkingen aan de bovenkant' voor nieuwe trainer Brian Priske, maar slaagde daar niet in. VoetbalPrimeur maakt het transferrapport van de chaotische zomer in Rotterdam-Zuid op.

De vertrekkers

Al voor het openen van de transfermarkt openbaarde zich voor Feyenoord het grootste hoofdpijndossier dat in de zomer van 2024 opgelost moest worden: het vertrek van succescoach Arne Slot. Het 45-jarige meesterbrein uit Bergentheim ging eerder niet in op avances van Tottenham Hotspur, maar kon de roep van Premier League-gigant Liverpool - zéér begrijpelijk - niet weerstaan. Na drie seizoenen kwam er in Rotterdam-Zuid een einde aan het tijdperk Slot. 

Ook huurling Yankuba Minteh verdween uit De Kuip. Even was er een sprankje hoop dat de pijlsnelle aanvaller langer in Rotterdam kon blijven, maar door dat scenario kon al gauw een streep. Brighton & Hove Albion maakte een recordbedrag van bijna 40 miljoen euro over naar Newcastle United en maakte van Minteh een Seagull. In zijn kielzog volgde Mats Wieffer, die voor een Rotterdamse recordsom van 32 miljoen euro aan Brighton werd verkocht. 

Geertruida alsnog naar Leipzig
Lutsharel Geertruida maakte deze zomer dan eindelijk zijn gewenste overstap naar RB Leipzig. Vorig jaar ketste de deal van ongeveer 30 miljoen euro nog af, nu vertrekt de verdediger voor een stevige 20 miljoen euro alsnog naar Die Roten Bullen uit Duitsland. Gezien de omstandigheden - het contract van Geertruida liep nog één jaar door - geen misselijk bedrag. 

Ondrej Lingr werd verkocht aan zijn oude club Slavia Praag, terwijl Ramon Hendriks voor een miljoen euro verkocht werd aan VfB Stuttgart. De contracten van Kostas Lamprou en Alireza Jahanbakhsh werden niet verlengd, al lijkt een terugkeer van laatstgenoemde niet helemaal uitgesloten. 

Verhuren, verhuren, verhuren
Een flink aantal spelers verliet Feyenoord op huurbasis. Zo werden voor Leo Sauer (NAC Breda), Lennard Hartjes (Excelsior), Ilias Sebaoui (sc Heerenveen), Ezequiel Bullaude (Fortuna Sittard) en Mikki van Sas (Vitesse) binnenlandse bestemmingen gevonden, terwijl Marcus Pedersen (Torino), Marcos López (FC Kopenhagen), Patrik Walemark (Lech Poznan), Thomas van den Belt (Castellón) en Neraysho Kasanwirjo (Rangers FC) in het buitenland zijn gestald. Sommige huurdeals, bijvoorbeeld die van Pedersen en López, bevatten een koopoptie. 

De Blijvers

Met alleen het vertrek van sleutelfiguren Minteh, Wieffer en Geertruida heeft Te Kloese de schade enigszins weten te beperken als het gaat om het geraamte dat Slot zo zorgvuldig samenstelde. Dankzij de contractverlenging van David Hancko hoefde Feyenoord hem deze zomer niet te verkopen. De uiterst betrouwbare Slowaak ligt nog tot medio 2028 vast, iets wat de Rotterdamse burger moed geeft. 

Hetzelfde geldt min of meer voor Santiago Gimenez die, ondanks verwoede pogingen van Nottingham Forest, nog steeds rondloopt in De Kuip. In hoeverre dat kunstje toegeschreven kan worden aan Te Kloese, blijft gissen. Naar verluidt had de Mexicaanse spits op een grotere club dan de degradatiekandidaat uit Engeland gehoopt. Feit is wel dat Gimenez nog tot medio 2027 vastligt, waardoor ook hij altijd later nog verkocht kan worden. 

Rampzalige medische keuringen
De transfers van Justin Bijlow naar Southampton en van Calvin Stengs naar het Amerikaanse Charlotte FC vielen op het laatste moment in het water. Voor beide heren gooide de medische keuring roet in het eten en in dat van de transferinkomsten van Te Kloese. 

Met name Stengs zal, gezien zijn verleden met heftige blessures en het feit dat hij ook nu weer onder het mes moet voor een ingreep aan zijn 'goede knie', in de toekomst lastig te verkopen zijn. Mocht Stengs lange tijd fit blijven en zijn kwaliteiten kunnen tonen, is dat natuurlijk allesbehalve een ramp voor Feyenoord. Maar vooral die eerste voorwaarde is, helaas voor de Rotterdammers, geen zekerheid.

De Aanwinsten

Slot werd met Feyenoord landskampioen, won de beker en zette ondertussen de club uit Rotterdam-Zuid weer pontificaal op de Europese voetbalkaart. Er moest voor het begin van het seizoen dan ook een trainer komen die - zonder al te veel problemen - die stijgende lijn door kon trekken. "We willen als club immers voortborduren op de groei die we hebben doorgemaakt", aldus Te Kloese.

Na een zorgvuldig selectieproces werd die taak aan Brian Priske, de 47-jarige coach van Sparta Praag, toevertrouwd. Een kleine twee miljoen euro werd overgemaakt naar de hoofdstad van Tsjechië, waarna Priske de sleutels van De Kuip in zijn handen gedrukt kreeg. Het was een weloverwogen keuze van de beleidsbepalers bij Feyenoord, benadrukte de technisch directeur. "Bij meerdere clubs heeft hij immers al aangetoond dat hij spelers beter maakt en aanvallend voetbal speelt." In het notitieboekje van Te Kloese verscheen een vinkje achter de trainerspositie.

Echte toppers bleven uit
Al voor het aankondigen van Priske werd Gijs Smal naar Feyenoord gehaald. De back kwam transfervrij over van FC Twente en moet het door de ernstige knieblessure van Quilindschy Hartman ontstane gat op de linkervleugel opvullen. Ook Hugo Bueno is dit seizoen in De Kuip te zien. Althans, zodra de huurling van Wolverhampton Wanderers hersteld is van een spierblessure. 

Brighton-huurling Ibrahim Osman moet op de flanken Minteh doen vergeten, al is het nog afwachten of de 19-jarige aanvaller die schoenen kan vullen. Ook Julian Carranza (transfervrij), Chris-Kévin Nadje (FC Versailles), Plamen Andreev (Levski Sofia), Jeyland Mitchell (LD Alajuelense) en Anis Hadj-Moussa (Patro Eisden) kunnen niet worden bestempeld als de 'versterkingen aan de bovenkant' die het ambitieuze Feyenoord zo graag in huis wilde halen. 

Hoe goed last-minute-aankopen Jordan Lotomba (OGC Nice) en In-beom Hwang (Rode Ster Belgrado) écht zijn, valt tevens nog te bezien. De rechtsback kostte Feyenoord zo'n 5 miljoen euro, de Zuid-Koreaan zo'n 8 miljoen euro. Een verlegen vinkje - met potlood - achter de opvolgers van Geertruida en Wieffer in het boekje van Te Kloesse?

De Uitblijvers

Op de valreep moest in de persoon van Andreas Skov Olsen de gewenste creatieve buitenspeler naar De Kuip komen. Te Kloese was bereid het transferrecord van de Rotterdammers te breken om de Deen naar Feyenoord te halen, maar zag Club Brugge voet bij stuk houden. De aanvaller blijft zodoende in België. Mads Bistrup kwam eveneens niet naar Rotterdam. Dat gold ook voor Boubacar Traoré, die wel als 'directe versterking' werd gezien. De middenvelder van Wolves raakte echter ernstig geblesseerd en dus ging er een streep door de transfer. 

Wie wél op weg leek naar Rotterdam, was de 18-jarige Assane Diao. Real Betis ging akkoord met het voorstel van Feyenoord voor de jeugdinternational van Spanje, al klapte de deal uiteindelijk alsnog. Ditmaal geen vinkje in het notitieboekje van Te Kloesse. 

Selectiebalans

Dat Feyenoord spelers voor tientallen miljoenen verkoopt aan grote clubs uit de Premier League en de Bundesliga is een weergave van de groei en ontwikkeling die de Rotterdammers de afgelopen jaren doormaken. Ter illustratie: vijf seizoenen geleden waren Tonny Vilhena (naar Krasnodar), Jeremiah St. Juste (Naar FSV Mainz 05) en Sam Larsson (naar Dalian Professional FC) met respectievelijk 9 miljoen, 8 miljoen en 5 miljoen euro de duurste uitgaande transfers. Die sommen vallen in het niet bij wat Wieffer en Geertruida in het Rotterdamse laatje brachten en de toekomstige zilvervloot die verwacht mag worden voor spelers als Hancko en Gimenez. 

Toch zal men in Rotterdam-Zuid niet met een tevreden gevoel terugkijken op de zomer van 2024. Het is Te Kloese niet gelukt degelijke vervangers voor Wieffer, Minteh en Geertruida te identificeren en te strikken, terwijl het vertrek van die spelers in de lijn der verwachting lag. De 50-jarige td had graag meer en grotere vinkjes in zijn boekje gezet, iets waar het Legioen misschien ook wel op rekende.

Uitgekleed schip
Als er van versterking gesproken mag worden, dan is dat bij Feyenoord met name in de breedte. De Rotterdamse selectie beschikt met spelers als Hancko, Gimenez, Stengs, Igor Paixão, Quinten Timber, Thomas Beelen en definitief doorgebroken talenten als Gjivai Zechiël en Antoni Milambo over kwaliteit, maar is er na het vertrek van onder anderen Slot, Wieffer, Minteh en Geertruida onder de streep niet sterker op geworden. 

De 'versterkingen aan de bovenkant' bleven uit waardoor Priske, op het ietwat gestripte schip dat hij van Slot heeft geërfd, zal moeten roeien met de riemen die hij heeft. Het volgen van de voorwaartse koers van ex-kapitein Slot is nog geen mission impossible voor Feyenoord, al is het er zeker niet makkelijker op geworden.