Het transferrapport van Ajax: zorgen over vleugels na Deadline Day-stress
Ajax wilde deze zomer een grote schoonmaak houden, maar kwam bedrogen uit. Technisch directeur Alex Kroes kon weinig uitrichten door het lange tijd uitblijven van grote uitgaande transfers en slaagde er niet helemaal in om Francesco Farioli een uitgebalanceerde selectie te geven. VoetbalPrimeur stelt het transferrapport van de Amsterdammers op.
De vertrekkers
Ajax kon al vrij snel enkele verhuurde spelers definitief uitzwaaien. Francisco Conceição, Georges Mikautadze, en Jorge Sánchez keerden niet meer terug. Op de Portugees werd winst gemaakt, in het geval van de Georgiër en de Mexicaan slikte de club een klein verlies.
Het bleek niet het startsein voor een drukke transferzomer in Amsterdam. Kroes wist Geronimo Rulli en Silvano Vos nog te verkopen, maar moest – in zijn eigen woorden - bakzeil halen: Borna Sosa, Carlos Forbs, Jakov Medic en Naci Ünüvar vertrokken in eerste instantie op huurbasis. Wel is er in alle deals sprake van een optie tot koop.
Op Deadline Day concludeerde een teleurgestelde Kroes dat er ‘bar weinig’ gebeurde in de hoofdstad, waarna Al Ittihad alsnog de lont in het Amsterdamse kruitvat stak. De Saudische club meldde zich voor Steven Bergwijn en in alle haast werd een transfer van 21 miljoen euro overeengekomen.
Naast de transfersom werd Ajax zodoende ook verlost van het riante salaris van grootverdiener Bergwijn. Een belangrijk gegeven, gezien de nieuwe financiële realiteit. De deal zorgde daarom voor optimisme, maar dat gevoel sloeg al snel om. Daarover later meer.
De Blijvers
Trainer Francesco Farioli zal de komende maanden de situatie onder de lat goed moeten managen. Tweede keeper Diant Ramaj en derde keus Jay Gorter zijn allebei ontevreden over hun rol, nu routinier Remko Pasveer verrassend de voorkeur krijgt. Dat Ramaj en Gorter na de transferdeadline nog bij Ajax actief zijn, is daarom enigszins verrassend.
Ajax slaagde er sowieso maar mondjesmaat in om geld bijeen te harken. Naar verluidt weigerde Branco van den Boomen zelf om na één jaar alweer te vertrekken, waardoor de club zo’n acht miljoen euro misliep. Daarnaast was het duidelijk dat Chuba Akpom geld in het laatje had mogen brengen. Ook de Engelsman raakte niet weg en moet nu concurreren met Brian Brobbey én Wout Weghorst.
Hoewel in principe iedereen te koop leek, was het vooral zaak om overbodige spelers te slijten. Van die groep lopen Owen Wijndal en Benjamin Tahirovic echter nog steeds bij de club rond. De hoop van Kroes is nu gevestigd op landen waar de transfermarkt nog wel open is.
De aanwinsten
Naast zijn eigen richtlijn om zo’n honderd miljoen euro te verdienen op de transfermarkt, moest Kroes ook flink snijden in het salarishuis. Doordat er slechts met mondjesmaat ruimte werd gemaakt in de selectie, was er ook qua ingaande transfers weinig mogelijk. Het maakte de uitdaging van Kroes er niet makkelijker op.
Het eerste wapenfeit van de technisch directeur was het terughalen van Bertrand Traoré, die in het seizoen 2016/2017 al succesvol was geweest in de Johan Cruijff Arena. De Burkinese aanvaller kwam de laatste jaren echter weinig aan spelen toe. Hoe belangrijk hij kan en gaat worden, is daarom afwachten.
Daarna was het voor Farioli en de fans lang wachten op vuurwerk. Uiteindelijk pakte Ajax nog wel door voor Daniele Rugani (gehuurd van Juventus) én Wout Weghorst (gekocht van Burnley). Vooral de Oranje-spits stond al maanden in de startblokken en moet bijdragen aan de topsportmentaliteit, waaraan het de afgelopen jaren ontbrak. De ervaren Italiaan moet op zijn beurt de jonge defensie bij de hand nemen.
🎶 Woutje Weghorst 🎶
— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) August 29, 2024
Er zit een nieuwe speler op de tribune in de ArenA 🤪#ZiggoSport #UEL #AJAJAG
De uitblijvers
Het late bod van Al Ittihad op Bergwijn zorgde voor chaos op de burelen in de Arena. Plots moest Ajax schakelen en niet alleen een vervanger op linksbuiten halen, maar wellicht was ook de komst van de gewenste, creatieve middenvelder nog mogelijk. Mike Trésor was voor die laatste positie in beeld. Ajax kwam er echter niet uit met Burnley over de huursom en de Belg droop teleurgesteld af.
Met Sulemana had Ajax ook razendsnel een vervanger voor Bergwijn op de korrel. De 22-jarige Ghanees moest op huurbasis overkomen van Southampton, met een stevige optie tot koop van twintig miljoen euro. Het was een race tegen de klok, maar nét voor de deadline leek Ajax de benodigde documenten in te leveren. Of toch niet? Het bleef stil bij de FIFA en Ajax leeft inmiddels tussen hoop en vrees. Komt Sulemana nog naar Ajax? Het lijkt op dit moment allerminst zeker.
Selectiebalans
Als Ajax een streep moet zetten door de komst van Sulemana, dan is dat zeer pijnlijk voor Kroes. Maar vooral ook voor Farioli, die achterblijft met een niet volledige selectie. De Italiaan beschikt met Mika Godts en Traoré slechts over twee vleugelspelers van behoorlijk niveau. Naast Godts is Amourricho Van Axel-Dongen de enige natuurlijke linksbuiten. Een groot talent, maar vaker wel dan niet geblesseerd. Christian Rasmussen leek al afgeschreven, maar kan nog hard nodig zijn.
Steven Berghuis kan natuurlijk op rechtsbuiten uit de voeten, maar tegelijkertijd is hij met afstand de meest creatieve middenvelder. Daar lijkt hij óók hard nodig om het spel vorm te geven. Bovendien blijft de 46-voudig international de laatste jaren niet gevrijwaard van blessures. Aan alternatieven geen gebrek op het middenveld - zo timmert Kian Fitz-Jim aan de weg - maar zij zijn (nog) niet van het niveau Berghuis.
De situatie op het middenveld en de vleugels staat in schril contrast met de spitspositie. Daar kan Farioli nu putten uit twee Oranje-internationals met Brian Brobbey en Weghorst. En dan heeft de Italiaan ook nog de hardwerkende Akpom en talent Julian Rijkhoff achter de hand.
In de defensie zit Ajax, in ieder geval qua aantallen, eveneens wel goed. Rugani moet voor de broodnodige routine zorgen, terwijl Josip Sutalo lijkt op te leven. Bovendien kunnen de verrassende Youri Baas, Jorrel Hato en Devyne Rensch op meerdere posities uit de voeten.
Met enige creativiteit zijn alle posities dubbel bezet:
Het oordeel
"Vier linksbacks! Ik had mensen een klap in hun nek gegeven als ik er als algemeen directeur weet van had gehad. Vier linkerverdedigers en geen enkele rechtsbuiten. Het is echt verschrikkelijk”, werd Kroes eens geciteerd over zijn voorganger Sven Mislintat. Het is uitspraak die nu als een boemerang terugkomt.
Ajax zit na de transferperiode met één rechtsbuiten, één linksbuiten en één écht creatieve middenvelder. Bovendien zijn Traoré, Godts en Berghuis of blessuregevoelig of niet gewend aan het spelen van drie wedstrijden in één week. Het kan de selectie van Farioli opbreken in de Eredivisie en Europa League. Daarentegen beschikt Ajax nu over vier spitsen, iets wat Kroes eerder dus nog vervloekte.
Het is voor de td te hopen dat de FIFA uiteindelijk groen licht geeft voor de komst van Sulemana. Daarnaast gaf hij al aan dat Ajax de transfervrije mogelijkheden verkent. Wellicht dat Kroes zijn eindcijfer op die manier nog wat kan opkrikken, want op dit moment stevent hij vermoedelijk af op een onvoldoende. Wel moet gezegd worden dat Kroes voor een zware uitdaging stond. Van elke honderd miljoen euro die er binnenkwam kon hij veertig miljoen uitgeven, zo rekende hij al eens voor. Bovendien moest de salarislast flink omlaag. Dat met name de Engelse topclubs hun kruit wat droog hielden, hielp niet mee. Het zijn verzachtende omstandigheden, maar de selectie van Ajax lijkt in september nog niet helemaal rond.
Kroes was wel de eerste om toe te geven dat hij 'een paar keer is gestruikeld'. "Ik heb mijn best meer dan gedaan. Maar als je me vraagt of ik honderd procent tevreden ben, dan ben ik dat niet. Ik vind niet dat de balans sportief en financieel behaald is zoals we die van tevoren hebben bedacht. Niet alles wat ik had gewild, is gebeurd", zei hij. Toch ziet hij Ajax stappen zetten, mede met dank aan Farioli, misschien wel de belangrijkste 'aanwinst'.