Baas verbaasd door rol als centrale verdediger bij Ajax

'Hato en ik keken verbaasd naar elkaar en gebaarden of we niet moesten wisselen'

4 september om 07:50
Laatste update: 4 september om 07:52

Youri Baas is trots op zijn doorbraak bij Ajax. De verdediger was zijn hele loopbaan linksback, maar is onder leiding van Francesco Farioli uitgegroeid tot basisspeler als centrale verdediger bij de Amsterdammers.

"Ik was verbaasd toen ik op de eerste training opeens centraal achterin stond", lacht Baas in gesprek met NU.nl. "Daar werd ik links centraal gezet en Jorrel Hato linksback. Hato en ik keken verbaasd naar elkaar en gebaarden naar de kant of we niet moesten wisselen. Nee, gebaarde de trainer."

Voorafgaand aan de eerste training had Baas nog geen gesprek gevoerd met Farioli over zijn positie, dus hij wist niet wat de gedachte erachter was. "Later begreep ik dat hij het in me zag zitten als centrale verdediger", vertelt de jongeling, die niet had verwacht meteen zo veel te spelen. "Het hielp dat de trainer me al die weken op deze positie heeft laten staan. Daardoor werd ik elke training geconfronteerd met wat de positie inhoudt en zette ik snel stappen. Nu voel ik gewenning."

De verdediger voelt het vertrouwen vanuit de technische staf en gelooft erin dat hij zijn basisplek kan behouden, ondanks de komst van Daniele Rugani. "In mijn eerste Ajax-periode klopte ik op de deur. Nu schop ik tegen de deur", stelt Baas. "Ik voel me vaste basisspeler. Maar in voetbal kan alles snel veranderen. Dat heb ik de laatste maanden wel gemerkt."

#DoneDeal Recap na Deadline Day: alles over Bergwijn en Ajax, de geklapte transfer bij Feyenoord, PSV en nog veel meer!