Dit staat Bergwijn te wachten bij Al Ittihad

Dit staat Bergwijn te wachten bij Al Ittihad, de oudste club van Saudi-Arabië

2 september om 16:18
Laatste update: 2 september om 17:44

Ajax kan Steven Bergwijn op de valreep nog verkopen aan Al Ittihad. De Amsterdammers zouden zelfs al een akkoord naderen over een transfersom van meer dan twintig miljoen euro. Maar wat voor club is deze Saudische ploeg eigenlijk? 

Al Ittihad is de oudste club uit Saudi-Arabië en gevestigd in Djedda. De club is tegenwoordig vooral bekend doordat het grote namen als Karim Benzema, N’Golo Kante en Fabinho onder contract heeft staan. Andere bekende (Nederlandse) namen die voor de club uit het Midden-Oosten hebben gespeeld zijn Karim El Ahmadi, Nourdin Boukhari en Richard Witschge. Ook voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony kwam in 2020 voor Al Ittihad uit.

Geschiedenis en succes
In totaal werd de club negen keer landskampioen, voor het laatst pakte het de landstitel in 2023. Al Ittihad heeft een goed gevulde prijzenkast met zowel nationale als internationale titels. De club heeft tweemaal de AFC Champions League gewonnen, in 2004 en 2005. Hiermee heeft het zich gevestigd als een kracht om rekening mee te houden in het Aziatische voetbal.

De Opkomst van Al Ittihad op het Wereldtoneel
De recente opkomst van het Midden-Oosten als een serieuze speler op de wereldvoetbalmarkt is niet aan Al-Ittihad voorbijgegaan. De club heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het aantrekken van grote internationale namen, zoals de eerder genoemden. Hiermee willen ze hun prestaties en hun aanzien wereldwijd verbeteren. Dit past in het grotere plan van Saudi-Arabië om haar invloed in het internationale voetbal te vergroten. Deze ambitie wordt ondersteund door aanzienlijke financiële middelen.

Concurrentie
Mocht Bergwijn daadwerkelijk de stap maken naar Al Ittihad dan zal hij dus in ieder geval een aantal wereldberoemde teamgenoten treffen. Naast de Ajacied staat ook de Braziliaan Galeno van FC Porto hoog op het verlanglijstje bij de club. De Portugese club heeft echter een hoge prijs vastgesteld en eist vijftig miljoen euro. Het zal spoedig duidelijk moeten worden welke speler de voorkeur van de club heeft.