Spaan op de bres voor Farioli

Spaan hekelt ESPN-verslaggever: ‘Wat de boer niet kent, vreet hij niet’

2 september om 12:55

Henk Spaan is op de bres gesprongen voor Ajax-trainer Francesco Farioli. Hans Kraay jr. is geen fan van data in het voetbal en sprak zijn twijfels uit over de Ajax-coach. Spaan heeft met verbazing geluisterd naar de uitspraken van Kraay.

Farioli is een trainer die statistieken en data erg serieus neemt, iets wat volgens Spaan tegen de Italiaan werkt. 'Er zijn aspecten aan de persoon van Farioli die hem tot een niet onomstreden figuur maken. Hij is Italiaan, dus eet hij spaghetti met knoflook. Hij is jong, dus weet niks. Hij is filosoof, een wetenschap die conservatieven wantrouwen, en, het ergste, hij is een trainer die statistieken serieus neemt', begint hij in de rubriek Spaan geeft punten op de website van Het Parool.

'Van de antidatamensen, de conservatieven, is Hans Kraay jr. de spotvogel. Al twee zondagen achter elkaar steekt hij in Goedemorgen Eredivisie zijn boutades af en zoekt hij medestanders in de, oudere, gasten die data slechts als 'ondersteunend' willen zien', vervolgt Spaan, die duidelijk meer vertrouwen heeft in de werkwijze van Farioli.

Kraay had vooral kritiek op de elftalwisselingen van Farioli en vind dat de Italiaan wat meer naar zijn gevoel mag luisteren in plaats van naar de 'verschrikkelijke data'. 'Ik zeg dat Wenger Flamini kocht uit de computer en kijk eens: hij won drie FA-Cups. Antidataïsten haten ook de VAR. Wat de boer niet kent, vreet hij niet', aldus Spaan.