Klassieker gaat komende zondag niet door

Klassieker tussen Feyenoord en Ajax gaat komende zondag definitief niet door

27 augustus om 16:50
Laatste update: 27 augustus om 20:50

De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax zal komende zondag niet doorgaan. Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft het duel verboden in verband met de politiestaking. Zodoende vormt zich een te groot risico rondom de wedstrijd tussen de twee rivalen. 

Enkele dagen geleden kondigde de politie aan te gaan staken bij het altijd beladen duel tussen Feyenoord en Ajax. Hierdoor zagen velen de bui al hangen en werd er direct gevreesd. Ze voeren actie voor een 'fatsoenlijk vroegpensioen' en houden in de buurt van De Kuip een speciale vakbondsbijeenkomst. Het is het derde weekeinde op rij dat de politie staakt bij een of meer voetbalwedstrijden.

In tegenstelling tot de Klassieker, gingen de andere voetbalwedstrijden wél door. Maar gezien de geschiedenis van wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax leek dat voor zondag onmogelijk. De wedstrijd wordt al jaren zonder uitsupporters gespeeld, maar toch is er elke keer een flinke hoeveelheid politie ter plekke. Zij moeten onder andere ervoor zorgen dat de spelersbus van Ajax veilig aankomt in De Kuip. Die spelersbus én de politie werd de afgelopen twee seizoenen bekogeld met vuurwerk. 

Aboutaleb kon kiezen tussen een kort geding, of de wedstrijd verbieden. Eredivisie-directeur Jan de Jong en zijn collega's kwamen met meerdere voorstellen om de wedstrijd komende zondag toch door te laten gaan. In 2021 werd er gekozen voor een kort geding, maar dat werd later weer ingetrokken. Tot een uitspraak kwam het destijds niet.