Van Basten doet oproep aan FIFA

Van Basten doet oproep aan FIFA: 'Maar ze hebben cactussen in hun oren'

27 augustus om 09:40
Laatste update: 27 augustus om 10:57

Marco van Basten vindt dat de transferdeadline vervroegd moet worden. Volgens de analist zou dit het voetbal bevorderen.

Bij de Ziggo Sport-talkshow Rondo uitte Van Basten zijn frustratie over het feit dat het nog steeds een komen en gaan is van spelers, terwijl het seizoen al volop bezig is. "Weet je wat ik nou zo gek vind? Dit speelt dus elk jaar, al twintig jaar lang. Iedere keer begint de competitie half augustus en altijd is het einde van de transferperiode in september. Waarom kan dat niet naar voren?"

De voormalig topspits pleit ervoor dat de deadline voor het begin van de competitie plaatsvindt. "Waarom zeg je niet dat voordat de competitie begint, bijvoorbeeld op 1 augustus, iedereen van club gewisseld moet zijn? Dan kunnen de trainers en spelers een betere voorbereiding draaien en wordt het vertoonde spel beter. En toeschouwers weten naar welk team ze kijken. Nu heb je nog clubs die drie spelers gaan verkopen of iets dergelijks. Dat is toch idioot?"

Van Basten heeft zelf een periode bij de FIFA gewerkt. Het was zijn taak om naar mogelijke regelvernieuwingen te kijken. Ook toen adviseerde hij de wereldvoetbalbond al om deadline naar voren te halen. "Maar daar hebben ze cactussen in hun oren. Je kan ook de competitie later laten beginnen. Die speelkalender en de transferdeadlines moeten veel beter op elkaar afgestemd worden."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!