Van Marwijk over Farioli bij Ajax

Druk coachende Farioli oogst kritiek: 'Als speler draaide ik om, luisterde niet'

21 augustus om 08:51

Bert van Marwijk heeft gemengde gevoelens bij de beginperiode van trainer Francesco Farioli bij Ajax. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal vindt het in elk geval mooi dat de Italiaan diens eigen plan trekt in Amsterdam.

"Farioli is iemand die zijn eigen gang gaat. Hij lijkt zich van niemand wat aan te trekken. Dat waardeer ik wel", laat Van Marwijk optekenen door Voetbal International. Dat de oud-trainer 'hoort en leest' dat de spelers van Ajax tevreden met Farioli zijn, sterkt hem in zijn mening. "Hij is alleen wel wat druk langs de zijlijn. Ik weet niet of dat veel nut heeft."

In zijn coaching is Farioli zeer actief richting zijn spelers. "Als speler draaide ik me om, als een trainer stond te schreeuwen en te springen naast het veld", stelt Van Marwijk. "Dan luisterde ik gewoon niet. Het leidt ook af. Oogcontact tussen trainer en spelers moet genoeg zijn. Je hebt van te voren afspraken gemaakt, iedereen weet wat er moet gebeuren. Als er dan iets moet worden veranderd in het veld, zou een kort contactmoment genoeg moeten zijn."

Van Marwijk schetst dat Farioli in een lastig parket zit bij Ajax. "Sven Mislintat heeft er echt een puinhoop van gemaakt bij Ajax", zegt hij. "Wat dat betreft ben ik altijd een fan geweest van Johan Cruijff. Zijn nadruk op een belangrijke rol voor voetbalmensen, de keuze voor creativiteit en talentontwikkeling en Ajax-voetbal door de hele club heen: die visie heeft zijn vruchten afgeworpen. En nu is dat allemaal weg. Bijna alle voetbal-knowhow is uit de club getrokken."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!